Duurzaam Bouwen

Nederlandse huishoudens betalen fors minder voor energie

Per 1 juli gaat de energierekening van de meeste Nederlandse huishoudens flink omlaag. En dit keer zelfs met gemiddeld 75 euro op jaarbasis voor contracten met variabele tarieven. Dit heeft vergelijkingssite Pricewise.nl becijferd na onderzoek bij leveranciers, inkopers en andere experts op de energiemarkt. In 2015 en begin 2016 daalden de variabele tarieven ook al, maar niet zo fors als deze keer.
De traditionele leveranciers (Nuon, Essent, Eneco, Delta) laten de prijs voor gas dalen met – naar verwachting - gemiddeld 10 tot 12 procent, die voor elektriciteit met zo’n 9 tot 11 procent. De verschillen tussen leveranciers zijn echter groot: Klanten van Delta zijn ten opzichte van de huidige tarieven iets meer dan 35 euro op jaarbasis goedkoper uit. Bij Nuon kan dit verschil oplopen tot zelfs 100 euro.

Gastarief lager dan belasting

Pricewise heeft ook berekend dat de kale gastarieven van Nuon, Essent en Eneco per 1 juli voor het eerst lager zijn dan de energiebelasting op gas. Bij stroom is dat al langer zo. Per m3 gas betaalt de Nederlander ruim 25 cent belasting (ex. btw). De gastarieven van ‘de grote drie’ zullen daar naar verwachting ruim 1 cent onder het belastingkwartje duiken.
Ondanks de dalingen van variabele tarieven zijn gemiddeld genomen stroom- en gascontracten met een variabel tarief (dat halfjaarlijks door de leverancier wordt gewijzigd) al sinds begin 2014 duurder dan 1- en 3-jarige verbintenissen met vaste energietarieven, met name bij elektriciteit, zo blijkt uit aanvullend data-onderzoek van Pricewise.nl.

Kritisch

,,Je kunt dus niet kritisch genoeg zijn op je energienota’’, stelt Hans de Kok, directeur van Pricewise. ,,Wie overstapt naar een 1-jarig vast contract, kan in één klap 200 tot 350 euro besparen – inclusief cashbacks (welkomstkorting). Aan de dalende trend van de vaste tarieven lijkt nu een einde te komen, bij zowel stroom als gas. De laatste drie maanden heeft de daling zich gestabiliseerd.’’
Naar schatting heeft circa 60 procent van de Nederlandse huishoudens nog een prijzig energiecontract met variabele tarieven. Branchekoepel Energie Nederland en consumentenwaakhond ACM hebben daar geen exacte cijfers van.

Verwachting variabele stroomtarieven 2016

Koersverloop

Al jaren berekent Pricewise op basis van eigen data en gesprekken met specialisten het koersverloop van de variabele energietarieven. In december 2015 werd de besparing per 1 januari ingeschat op gemiddeld ruim 50 euro voor een gemiddeld huishouden (toen op basis van 3500 kWh, 1700 m3 gas). Dat bleek naderhand een tikje te voorzichtig – mede doordat het kabinet de belasting op aardgas en stroom aanpaste.

Olieprijs

De daling van de gasprijs op de inkoopmarkt is vooral een gevolg van een afnemende vraag, door betere isolatie aan huizen en zachte winters. Gas is tegenwoordig ook minder afhankelijk van de olieprijs.
Stroom wordt goedkoper door betere koppelingen met buitenlandse netwerken. Goedkope groene stroom uit pieken in wind- en zonne-energie kan zodoende naar Nederland worden getransporteerd. Beide dalingen hebben hun weerslag op de verkoopprijzen van stroom en gas aan consumenten en MKB-ers.

Ook interessant