Nieuwbouw

Nederlandse ambassade Jordanië in gebruik

Woensdag wordt de nieuwe Nederlandse ambassade in Amman (Jordanië) in gebruik genomen. Het betreft de uitbreiding en verbouwing van een villa in een ommuurde tuin. Rudy Uytenhaak Architectenbureau heeft het ontwerp gemaakt.

Het gebouw is de eerste Nederlandse ambassade waarvoor de opdrachtgever, Dienst Bouw en Huisvesting van Buitenlandse Zaken, een LEED-duurzaamheidcertificaat heeft verworven. “Silver is zeker, Gold nog mogelijk”, zegt het bureau van Uytenhaak.

Gastvrijheid gecombineerd met veiligheid vormde de essentie van de ruimtelijke opgave. Op de begane grond liggen onder ander de consulaire afdeling en de representatieve entree van de ambassade. De ambassadeursvleugel bevindt zich in een nieuw, zwevend volume boven de bestaande villa.

Het geheel wordt samengebonden door een filterende portico, gemaakt van het plaatselijk beschikbare Jerusalem Stone (een soort kalksteen). Deze omlijsting beschermt het gebouw tegen de zonnehitte en moet er voor zorgen dat de ambassademedewerkers voldoende daglicht ontvangen en van het uitzicht kunnen genieten.

Lees verder op Architectenweb.nl