Nederlandse Huizenprijzen vorig jaar 1,8 procent gedaald

  NL   15 januari 2009 Bron: ANP
De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning is vorig jaar volgens voorlopige cijfers met 1,8 procent gedaald tot 233.000 euro.

In het vierde kwartaal kwam de prijsdaling uit op 2,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekendgemaakt.

''De effecten van de kredietcrisis waren vooral in het laatste kwartaal van 2008 duidelijk voelbaar op de woningmarkt. Voor het eerst sinds 1990 was er sprake van een aanmerkelijke daling van de huizenprijzen'', aldus de makelaarsorganisatie.

Verkocht

In het afgelopen kwartaal werd slechts een op de zes te koop staande woningen verkocht. Een kwartaal eerder was dat nog bijna een op vier. Het sterk afgenomen consumentenvertrouwen is volgens de NVM de belangrijkste oorzaak.

''De woningmarkt is een vertrouwensmarkt en door alle negatieve berichtgeving over de economische vooruitzichten wacht een deel van de consumenten liever even af met het kopen van een woning. Dit heeft een drukkend effect op de prijzen'', aldus NVM-topman Ger Hukker in een toelichting.

Verwachting

Vooral dure woningen zijn moeilijker verkoopbaar. In het goedkopere segment zijn de negatieve effecten minder voelbaar. De makelaarsorganisatie herhaalde de eerder afgegeven verwachting dat de huizenprijzen dit jaar met ongeveer 5 procent zullen dalen.

''Hoewel op dit moment moeilijk te voorspellen, verwacht de NVM dat de prijzen zich in het goedkopere segment zullen handhaven. In het midden- en hogere segment zullen de prijzen nog onder druk blijven staan'', aldus de NVM.

Stijging

Hukker stelt dat de huizenprijzen uiteindelijk wel weer zullen gaan stijgen. Het bezit van een eigen huis is volgens hem op de langere termijn altijd een prima belegging gebleken, met fors meer rendement dan je op een spaarrekening zou krijgen.

De afgelopen 25 jaar is de woningprijs jaarlijks gemiddeld 6 tot 7 procent gestegen. ''We zitten nu in een dip, maar structureel is er weinig veranderd op de woningmarkt; daar is sprake van krapte'', aldus de bestuursvoorzitter.

Afname

Het aantal verkochte woningen is in het vierde kwartaal fors afgenomen. Slechts 26.900 woningen verwisselden van eigenaar, tegen 37.000 in hetzelfde kwartaal van 2007. Dat betekent een daling van 27 procent. De tijd dat een gemiddelde woning te koop staat, is met 14 procent toegenomen tot 84 dagen.

Vrijwel overal zijn de huizenprijzen in het afgelopen kwartaal gedaald. In de regio's Amsterdam en Zuid-Limburg zakten de prijzen het meest, met respectievelijk 6,9 en 8,1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In de regio Eindhoven stegen de prijzen het meest: met 1,3 procent.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo