Tuin

Nederlanders komende weken massaal naar tuincentra

Ruim tweederde van de Nederlandse consumenten met een tuin is van plan om dit voorjaar nieuwe tuinplanten aan te schaffen. Het merendeel van deze planten wordt aangeschaft in het tuincentrum (70%). Onder jongere consumenten ondervinden tuincentra met name concurrentie van bouwmarkten. Eén op de vijf consumenten jonger dan 35 jaar schaft nieuwe tuinplanten aan in de bouwmarkt. Dit blijkt uit het WoonOmnibus onderzoek van USP Marketing Consultancy (Business Unit DHZ) dat begin maart is uitgevoerd onder ruim 600 consumenten.

Bouwmarkt grootste concurrent in verkoop tuinplanten

Voor de aanschaf van nieuwe tuinplanten gaat 70% van de Nederlanders met een tuin naar het tuincentrum. Met name 55-plussers zijn trouwe klanten van het tuincentrum; 82% van deze consumenten schaft tuinplanten aan in het tuincentrum. Onder invloed van branchevervaging is het aanbod aan tuinplanten in supermarkten en woonwarenhuizen de afgelopen jaren sterk toegenomen. In bouwmarkten wordt het assortiment tuinproducten ook steeds meer uitgebreid met planten en bomen. De consumenten van 55 jaar en ouder blijven ondanks deze ontwikkelingen trouw aan het tuincentrum. Onder consumenten jonger dan 35 jaar ondervinden tuincentra (56%) echter relatief veel concurrentie van bouwmarkten. Eén op de vijf jongere consumenten schaft planten, bomen of een gazon aan in de bouwmarkt (19%).

Helft van de tuinen wordt dit jaar voorzien van nieuwe planten, bomen of nieuw gazon

Ruim tweederde van de consumenten met een tuin is van plan om dit voorjaar planten, bomen of een nieuw gazon aan te schaffen (70%). Daarnaast zijn vier op de tien consumenten van plan om nieuwe bloempotten aan te schaffen (42%). Ook nieuwe verlichting (20%), bestrating (19%) en tuinmeubelen (16%) zijn relatief populaire producten voor de tuin. Opvallend is ook de opkomst van loungesets (9%), terrasverwarmers (4%) en zwembaden/jacuzzi’s (4%).