Algemeen

Nederlander is laks met brandpreventie

Nederlanders zijn veel te laks als het gaat om brandveiligheid. Bij een groot deel van de landgenoten overheerst een 'dat overkomt mij toch niet'-gevoel, waardoor veel te weinig wordt gedaan aan brandpreventie. Negen van de tien woningbranden worden dan ook veroorzaakt door nalatigheid van de bewoners. Dat zegt de stichting Consument en Veiligheid, die de nieuwe campagne Brandveiligheid lanceert.

Uit onderzoek onder 800 huishoudens en 200 ondernemers blijkt dat bijna alle Nederlanders zeggen brandveiligheid belangrijk te vinden, maar dat slechts een klein deel ook werkelijk maatregelen neemt. In nog niet eens de helft van de woningen hangt een rookmelder, met vluchtplannen en andere maatregelen, zoals het stand-by zetten van elektronische apparatuur, is het nog slechter gesteld.

Consument en Veiligheid is geschrokken van de uitkomsten van de enquête. "Mensen verwachten wel dat de overheid en bedrijven van alles doen om hun huizen brandveilig te maken. Maar zelf doen ze bijna niets", aldus woordvoerder Cees Meijer, die meent dat de mentaliteit van de mensen moet veranderen om het aantal branden en de slachtoffers die daarbij vallen, terug te dringen.

Ziekenhuis

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bij branden jaarlijks zo'n zeventig doden vallen. Daarnaast belanden zo'n 1300 mensen in het ziekenhuis. De afgelopen tien jaar is de materiële schade door branden met meer dan veertig procent gestegen tot bijna 900 miljoen euro in 2001. Onvoorzichtigheid met brandende kaarsen, onachtzaamheid met vuur tijdens het koken en klussen in huis, nonchalante rookgewoonten en met vuur spelende kinderen, zijn de meest voorkomende oorzaken van branden. " Mensen moeten zelf de keuze maken of ze een rookmelder ophangen of andere maatregelen treffen", zegt Meijer. "Maar het is vaak een kleine moeite en het kan zo veel verschil maken. Zorg bijvoorbeeld dat je een vaste plaats hebt voor je huissleutels, zodat je die niet hoeft te zoeken als er brand is en de deur op slot zit. Ook is het handig om eens te oefenen met je kinderen, want de ervaring leert dat kinderen bij brand of rookontwikkeling bang worden en zich gaan verstoppen."

Naast de actie van Consument en Veiligheid, waarin mensen met onder meer televisiecommercials op de gevaren van brand in huis worden gewezen, start volgende maand de kledingbranche met een campagne. Aanleiding hiervoor is de ramp in Volendam, waarbij extra veel slachtoffers vielen omdat veel feestkleding erg brandbaar bleek te zijn.

De kledingbranche gaat eind februari 2,5 miljoen folders verspreiden om de consumenten op brandgevaar van kleren te wijzen.
Build for Life