Algemeen

Nederland wil totaalverbod geïmpregneerd hout

Staatssecretaris Van Geel (VROM) pleit voor een totaalverbod op geïmpregneerd hout.

Met zijn pleidooi voor een totaalverbod op geïmpregneerd hout gaat staatssecretaris Van Geel verder dan de Europese richtlijn, die vanaf medio 2004 bepaalde toepassingen van met arseen behandeld hout verbiedt.

“Dus niet alles wordt verboden. Dat gaat Van Geel niet ver genoeg. Hij wil een verbod op alle giftige en kankerverwekkende stoffen, dus op koper, chroom en arseen, oftewel de CCA-stoffen”, aldus een woordvoerder van de staatssecretaris.
Vorig voorjaar kwam er in Nederland al een verbod op de meeste toepassingen van hout met creosoten (steenkoolteerdestillaten). “Hiermee gaat Nederland ook al verder dan Europa”, aldus de woordvoerder.
Van Geel heeft aan de Europese Commissie gevraagd het verbod te mogen invoeren. Hierop is nog geen antwoord gekomen. Volgens zijn woordvoerder is de EC nog niet overtuigd van de gevaren van dit hout. Medewerking van de EC is wel noodzakelijk om een verbod effectief te laten zijn.
Het is overigens niet de eerste keer dat Nederland probeert een verbod op het gebruik van CCA’s tot stand te brengen. In 2000 kreeg Nederland echter geen steun hiervoor.
Het ministerie van VROM ondersteunt momenteel onderzoek naar het gebruik van alternatieven voor de CCA’s om hout te verduurzamen. “Zoals het koken van hout. VROM geeft bedrijven hier ook subsidie op”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Volgens deze zegsvrouw zijn er veel bedrijven die van CCA’s al waren overgestapt op alternatieve verduurzamingsmethoden.
Deskundigen beweren al vijftig jaar dat geïmpregneerd hout door aanraking en behandeling schade aan de gezondheid kan veroorzaken.

Verbaasd
De Vereniging van Houtimpregneerbedrijven in Nederland (VHN) is verbaasd over de plannen van Van Geel. Volgens voorzitter K. Boon is er geen enkele aanleiding om met een totaalverbod te komen. Hij stelt dat de Europese Commissie al heeft aangegeven niet verder te gaan dan een verbod op hout dat met arseen is behandeld. De kans dat Van Geel daar met zijn plannen weerklank vindt, acht Boon dan ook vrij klein. Dat het milieu beter af is met een totaalverbod op CCA’s, onderschrijft hij overigens ook niet. “Als iedereen zijn tuinhekjes van aluminium of beton laat maken, loopt het milieu veel meer schade op.”
De VHN-voorzitter betreurt hij via de media op de hoogte kwam van Van Geels plannen, zonder dat zijn organisatie van tevoren is ingelicht.
Build for Life