Vastgoed

Nederland heeft dit decennium een half miljoen huizen nodig

In het huidige decennium zijn er een half miljoen nieuwe huizen nodig. Dat staat in de Woningmarktverkenningen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De groei van het aantal Nederlandse huishoudens ligt hoger dan enkele jaren geleden werd voorspeld. De groei van de populatie hangt samen met de aanzwellende immigratie en de vergrijzing.

In de jaren `90 nam het aantal huishoudens toe met 70.000 per jaar. Van 2010 tot 2010 zal het aantal huishoudens groeien met 50.000 per jaar. Wel treden er regionale verschillen op. Vooral rond de Randstad is de nieuwbouwbehoefte groot, terwijl de groei in het zuidelijk deel van het land het laagst is. De vraag naar goedkope huurwoningen is neerwaarts bijgesteld. De groei heeft vooral betrekking op de koopsector en dure huurwoningen.

Het aanbod van koopwoningen moet met circa 5% stijgen. In Amsterdam moet het aandeel van koopwoningen in het totale aanbod toenemen van 36% in 2008 naar 50% in 2020. Consumenten verlangen vooral een woning in het centrum van steden. Dorpse woonmilieus zijn minder in trek.

Gebaseerd op: Cobouw