Algemeen

Nederland gaat bij aanbesteding inzet werklozen eisen

De Nederlandse overheid dwingt in zijn aanbestedingsbeleid de inzet van werklozen af. Vanaf 1 juli 2011 wordt een contracteis bij alle opdrachten boven de 250.000 euro dat er 5% werklozen wordt ingezet. Voorlopig geldt voor de megaprojecten van de Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat een uitzondering.

De bouwministeries kiezen de komende twee jaar elk twee grote aanbestedingen om eerst met grootschalige verplichte inzet van werklozen te experimenteren. Op korte termijn worden dus nog geen duizenden werklozen ingezet bij de aanbestedingen van de wegverbredingen van Schiphol/Almere, het opknappen van de Afsluitdijk of renovatie van het ministerie van VROM. Voor Schiphol/Almere is 4,4 miljard euro gereserveerd en zou op basis van het wetsvoorstel ruim 200 miljoen moeten worden uitgegeven aan loon voor werklozen. De woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat van grootschalige invoering echter nog geen sprake is.

Bouwend Nederland is sceptisch over het wetsvoorstel. `Hoofdvoorwaarde is wel dat er genoeg werk is in een sector en het zou wel heel wrang zijn als een bouwer eigen medewerkers moet ontslaan om te voldoen aan de eis om werklozen in te zetten.`

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life