Duurzaam Bouwen

Natuur verovert de daken van de stad

Wie in Brussel en Antwerpen werken uitvoert aan een plat dak en daarvoor een bouwvergunning nodig heeft, moet tegenwoordig een groendak aanleggen. In de havenstad geldt de verplichting voor alle platte daken, de kleinere inbegrepen. Marc Hermans van Greenskin DVMH juicht de evolutie toe.

Voor een deel uit eigenbelang: zijn bedrijf heeft zich toegelegd op groendaken. Maar iedereen wordt er beter van, want een groendak helpt om hemelwater verstandig te beheren. Het werkt als een buffer die de regen tijdelijk opslaat. Het water loopt niet meer rechtstreeks de riolering in en doet deze niet meer overstromen.

Enkele grootsteden hebben die boodschap begrepen. Antwerpen eist groendaken op ieder plat dak waaraan vergunningsplichtige werken uitgevoerd worden. Het Brussels gewest mikt vooral op bedrijven. Daar moeten nieuwe platte daken met een oppervlakte boven 100 m2 een groendak krijgen. De Brusselse maatregel geldt voor ieder plat dak dat geheel of gedeeltelijk ontoegankelijk is, en zowel voor hoofd- als bijgebouwen. Sommige steden en gemeenten geven ook premies die particulieren aanzetten om hun daken een ecologisch tintje te geven; voor bedrijven is dat veel minder het geval.

Ingrepen als deze hebben de markt van de groendaken vleugels gegevens in de voorbije jaren. Het jonge Brusselse bedrijf Greenskin DVMH heeft zich resoluut op dit marktsegment gegooid. Het ontwikkelde daarvoor Greenskin Box, een innovatief product dat een Europees octrooi heeft gekregen. Het gaat om een soort kant-en-klaargroendak, dat gestandaardiseerd en voorgemonteerd is. Het is modulair en aanpasbaar aan de wensen van de klant. Greenskin Box was dit jaar één van de grote kanshebbers op de gegeerde Innovation Award van de Confederatie Bouw.

Lees verder op Architectura.be