Nationale Koi- en Vijverdagen in De Tuinen van Appeltern

  NL   7 mei 2010 Bron: De Nationale Koi- en Vijverdagen
Hoewel ze op het eerste gezicht niet zo aaibaar zijn als honden of katten, worden Koi (ook wel: `Nishikigoi' of gekleurde karpers) door steeds meer mensen als volwaardige huisdieren beschouwd. Van de naar schatting 1,2 miljoen vijvers in Nederland en België worden er zeker 200.000 door Koi bewoond. Alles over de Koi is op 7, 8 en 9 mei 2010 te vinden op De 8e Nationale Koi- en Vijverdagen in De Tuinen van Appeltern. Het evenement is geheel door hobbyisten opgezet.

De Koi is zo'n 200 jaar geleden ontstaan. In de onherbergzame gebieden van de Japanse rijstkweek, waaronder het Niigata-gebergte, hield men reeds vele decennia karpers. Dit om de plaatselijke bevolking ook in de winter van voedsel te voorzien.

In het begin van de 19e eeuw werden er echter met enige regelmaat kleurmutanten van de oorspronkelijke grijs gekleurde karper voortgebracht. Men hield ze apart en begon er verder mee te kweken. In de loop der tijd zijn er zo vele kleurvormen ontstaan, die (net als bijvoorbeeld bij rashonden en raskatten) werden ingedeeld in zogenaamde kleurvariëteiten met officiële kenmerken waaraan zo'n variëteit moet voldoen: in de honden- en kattenwereld wordt dit de zogenaamde rasstandaard genoemd.

Dierbaar sieraad

Het houden van Koi schenkt de liefhebber voldoening in velerlei opzichten. Koi zijn levende wezens die relatief weinig zorg vereisen (mits de juiste voorwaarden in de vijver zijn geschapen) en die geen schade ondervinden als deze zorg voor een dag ontbreekt. De kleurenpracht van een Koi, bij afmetingen van soms wel meer dan een meter lengte, is ongeëvenaard. En wie rustig bij de vijver staat en de vreedzame, elegante zwembewegingen van de Koi op zich laat inwerken, zal zich van de alledaagse stress bevrijd voelen. De Koi is daarom een dierbaar sieraad voor de vijver.

Om deze prachtige huisdieren een zo prettig mogelijk leven te kunnen geven, hecht de vereniging KOI 2000, met meer dan 4.000 leden één van de grootste koiverenigingen ter wereld, daarom veel belang aan goede voorlichting. Zo verzorgt ze verschillende workshops en dagcursussen, en worden er regelmatig vijvertours georganiseerd. Verder brengt KOI 2000 het tijdschrift Koi Wijzer uit, dat niet alleen naar de leden wordt verstuurd, maar ook in de boekhandel te vinden is. Koi Wijzer is het grootste Nederlandstalige magazine dat er op dit gebied te vinden is. Ook is KOI 2000 de drijvende kracht achter De Nationale Koi- en Vijverdagen.

De Nationale Koi- en Vijverdagen

Wie meer wil weten over vijvers of Koi, komt op 7, 8 en 9 mei 2010 naar De 8e Nationale Koi- en Vijverdagen in De Tuinen van Appeltern. Hier is alles te vinden op het gebied van Koi, vijvers en watertuinen. Ook wordt er een internationale koishow gehouden met meer dan 600 deelnemers, waar beroemde Japanse kwekers de Koi zullen jureren. De mooiste Koi krijgt de titel Holland's Next Koi Model toebedeeld! Op de vakbeurs vind je natuurlijk alles over vijvers en Koi, en aan de Japan Boulevard waan je je heel even in het Verre Oosten.

Alsof dat nog niet genoeg is, telt De Tuinen van Appeltern meer dan 200 modeltuinen (waarvan vele met een vijver erin). Gelijktijdig met De Nationale Koi- en Vijverdagen vindt het eerste Appeltern Tuinenfestival plaats; een expositie van state-of-the-art tuinen van 's Neerlands beste tuinarchitecten. Verder vind je er de Trendtuinen 2010, de Nationale Vasteplantentuin en de Nationale Waterplantentuin.

Wie een (koi)vijver heeft of er één wil aanleggen mag dit unieke evenement dus niet missen! Surf voor meer informatie naar www.koienvijverdagen.nl en www.appeltern.nl.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo