Nieuwbouw

Naar duurzame ouderenzorg in Belsele

In 2013 zullen de woonzorgcentra van het OCMW in Belsele en Sinaai gefusioneerd zijn en een gezamenlijk onderkomen gevonden hebben in een gloednieuw, toekomstgericht gebouw voor kwalitatieve ouderenzorg. De werken startten in januari, op 21 april wordt de eerste steen gelegd.
Het nieuwe complex zal het huidige centrum ‘Herfstrust’ vervangen en het resultaat zijn van een wedstrijd uitgeschreven door het OCMW van Sint-Niklaas. Daarin gold duurzaam bouwen als een van de belangrijkste criteria.

“In plaats van meteen met concrete voorstellen te komen, zijn wij begonnen met vragen te stellen”, zegt Liesbeth De Schutter van osararchitects. “Duurzaam bouwen is een van de grondbeginselen van ons bureau en wij wilden van het OCMW weten hoever ze daarin wilden gaan. Dankzij onze geïntegreerde expertise op dat vlak hebben wij de uitgebreide mogelijkheden kunnen aantonen. Dat heeft wellicht de doorslag gegeven in de keuze voor osar. Nadat we de wedstrijd gewonnen hadden, zijn we als volwaardige partner van het OCMW aan het ontwerpproces begonnen. Meer dan zomaar een gebouw uittekenen, hebben wij onze klant bij elke keuze begeleid”.
Het traject vertaalt zich in een volledig geconditioneerde creatie met betonkernactivering; een bouwtechniek die steunt op koude/warmteopslag in de ondergrond en een constante comforttemperatuur oplevert. In de winter wordt er natuurlijk opgewarmd
water uit de grond doorheen de betonkern gepompt om het gebouw te verwarmen, in de zomer koelt het grondwater - dat frisser is dan de buitentemperatuur - op dezelfde manier het pand af. In combinatie met o.a. een groendak, optimale ventilatie, hoge isolatiewaarden, automatische zonneweringen en recyclage van regenwater levert dit een woonzorgcentrum met lage energiewaarden op.

De bewoners krijgen veel ruimere zorgflats

De duurzaamheid wordt verder gegarandeerd door het feit dat enkel de buitenmuren dragend zijn. Daardoor kunnen kamers en ruimten aan veranderende behoeften worden aangepast of kan het gebouw zelfs een totaal andere bestemming krijgen.
In het nieuwe centrum zullen de bewoners in grote mate aan comfort en huiselijk gevoel winnen. Met hun 27 vierkante meter (bruto) zijn de 96 zorgflats bijna dubbel zo ruim bemeten zijn als de huidige kamers. Aanpalende zorgflats kunnen zelfs omgevormd worden tot een grote zorgstudio voor een echtpaar. De zorgflats liggen verspreid over drie bouwlagen. Elke laag biedt plaats aan een overzichtelijke leefgroep van 32 bewoners. Ze beschikt over een gemeenschappelijke leefruimte en twee open (therapie)keukens waarin bewoners en personeel kleine gerechtjes kunnen bereiden en samen de afwas kunnen doen. Een activiteit die aan de bewoners toelaat hun huiselijke gewoonten van vroeger in de nieuwe woonst verder te zetten. Op de inpandige terrassen kunnen de ouderen – beschermd tegen regen, zon en wind – van de buitenlucht en zicht op de groene omgeving genieten.

osar is er ook in geslaagd om van het grote niveauverschil op het bouwterrein een extra troef te maken. Door de afdeling voor demente ouderen op de begane grond – aan de kant van de hoger gelegen Molenwijk – onder te brengen, krijgen de bewoners de beschikking over een volledig afgesloten tuin waarin ze in alle veiligheid kunnen toeven.
Aan de kant van de Kerkstraat zal het gelijkvloers van het nieuwe gebouw plaats bieden aan de lokale antenne van het dienstencentrum,
komen er polyvalente ruimten voor externe partijen en een groot gezellig café. Deze publieke functies zullen een hechte relatie met de buurt stimuleren wat opnieuw de vertrouwdheid en het huiselijke gevoel van de senioren ten goede zal komen. Op de begane grond wordt ook de grote keuken ondergebracht waarin alle hoofdmaaltijden voor de bewoners bereid worden.

Complexe bouwomstandigheden

Om de opvang van de bewoners van centrum ‘Herfstrust’ in Belsele te garanderen, verloopt het bouwproces in twee fasen. Voor de eerste etappe werd reeds een vleugel van het bestaande rustoord afgebroken. Op de vrijgekomen plaats startten op 4 januari ll. de funderingswerken en zullen OCMW-voorzitter Jef Foubert en zijn genodigden op 21 april de eerste steen leggen. Na 300 bouwdagen zullen de bewoners van ‘Herfstrust’ kunnen verhuizen naar hun nieuwe onderkomen en kan er gestart worden met de tweede fase van het project: de afbraak van het resterende gedeelte van het oude tehuis. Er zullen opnieuw 300 bouwdagen verstrijken vooraleer bewoners en personeel van het OCMW-rustoord in Sinaai de overstap naar Belsele kunnen maken.
Samen met de bouw van een nieuw woonzorgcentrum in Sint-Niklaas, kadert dit project in een algemeen zorgstrategisch plan dat de toekomstige ouderenvoorzieningen van de gemeenten moet garanderen. Alles samen is hier een prijskaartje van om en bij de 26 miljoen euro mee gemoeid.