Verwarming & Sanitair

Naaldwijk benut kaswarmte voor verwarming woningen

Corporatie Vestia en telersvereniging Prominent uit Naaldwijk werken samen in het project om woningen in de nieuwe wijk Hoogeland van warmte te voorzien. Hiervoor wordt de warmte gebruikt die `s zomers uit de kassen van de tuinders moet worden afgevoerd.

De tuinders krijgen hiervoor volgens het contract met warmtenetbeheerder Vestia Energie de komende acht jaar koude voor terug. De warmte wordt in open bronnen op 250 meter diepte opgeslagen. De 700 woningen die Vestia en haar ontwikkelaar Ceres Projecten in Hoogeland laat bouwen worden door twee doubletten bediend. De eerste fase van de bouw is inmiddels van start gegaan. Vestia Energie houdt rekening met een eventuele uitval van partijen, maar verzekert dat bewoners daar niets van zullen merken. `In de bodem zit voor drie jaar warmte`, zegt Ilse de Wilde van corporatie Vestia. `Dat geeft voldoende tijd om een alternatief te vinden.`

De capaciteit van de bron is met de komende 700 aansluitingen nog niet geheel benut. Hoogeland biedt in totaal ruimte aan 1.100 woningen. Prominent heeft voorgesteld het zwembad De Hoge Bomen van Naaldwijk op het kassenwarmtenet aan te sluiten.

Gebaseerd op: Cobouw