Algemeen

Na-oorlogse noodwoningen naar Openluchtmuseum

Noodwoningen die meteen na de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gebouwd om de woningnood op te lossen, verdienen een plekje in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Dat vindt althans woningstichting Portaal, die twee zogenoemde Maycrete-woningen uit Arnhem wil schenken aan het museum. Maycrete-woningen zijn opgetrokken uit voorgefabriceerde betonnen delen en hout. In de jaren veertig en vijftig zijn dergelijke huizen overal in Nederland gebouwd. Omdat ze praktisch en degelijk bleken, zijn de noodwoningen nog op tal van plaatsen in gebruik en worden ze zelfs gerenoveerd voor de komende decennia. Arnhem wil echter zestien van dergelijke huizen uit 1947 gaan slopen. Eigenaar Portaal wil een blok van twee huizen in het voorjaar van 2006 verplaatsen naar het museum.

De museumdirectie gaat de van oorsprong Amerikaanse woningen gebruiken om de geschiedenis van de gevolgen van de Slag om Arnhem in 1944 te kunnen vertellen, aldus een woordvoerster. Het centrum van Arnhem liep toen zware bomschade op. De bevolking moest evacueren. Onder meer hebben zeshonderd Arnhemmers enige tijd in de museumgebouwen gewoond. De directie heeft echter geen geld voor dit project, dat zich spontaan aandient. Directeur J. Vaessen heeft daarom aan Portaal laten weten de Maycrete-woningen graag te willen hebben, als de woningstichting zelf voor ten minste tien jaar alle kosten kan dekken. Het museum zorgt voor de presentatie en inrichting van de gebouwen. Het Openluchtmuseum grijpt de waarschijnlijke komst van de noodwoningen aan om bezoekers alle stappen in de aanwinst van een nieuw museumstuk te laten meebeleven. ,,Voor zover wij weten, is dat nooit eerder in Nederland gebeurd. Wat er allemaal vooraf gaat aan de onthulling van een nieuwe aanwinst in een museum is voor de meeste bezoekers onbekend'', aldus een woordvoerster van het museum.

Belangstellenden kunnen daarom volgende week zaterdag en zondag op excursie naar de huizen, die tegenover het Openluchtmuseum staan. Zij mogen rondkijken bij Pop Timens, die al vanaf 1961 in een Maycrete-woning woont. In de komende maanden laat het museum onder meer ook zien hoe het huizenblok wordt geconserveerd, hoe de sloop en de wederopbouw in zijn werk gaat en hoe de inrichting en de expositie tot stand komt.
Build for Life