Vastgoed

NVM verwacht prijsdaling bij woningen van 5%

De huizenprijzen in Nederland zullen de komende tijd met circa 5% dalen. Maar het prijsniveau kan nog verder omlaag als de rijksoverheid nu niet de juiste maatregelen neemt. Dat is de inschatting van Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Hukker deed zijn uitspraak gisteren bij het woningmarktdebat in Amsterdam, een initiatief van Het Financieele Dagblad, BNR en Nova. Hukker sprak van 'een gezonde correctie'. De woningmarkt belandt 'niet in een absolute crisis', aldus Hukker. 'Maar het kan wel verergeren als je niet de juiste maatregelen neemt', zei hij. De prijzen dalen al. In het derde kwartaal rapporteerde de NVM een daling van de gemiddelde koopprijs met 0,3%. Gecorrigeerd voor inflatie was dat 3,3%.

Over die 'juiste maatregelen' die de rijksoverheid moet treffen hielden belangrijke partijen op de woningmarkt, onder meer de NVM, de Neprom (vastgoedontwikkelaars), de corporatiebranchevereniging Aedes, vertegenwoordigers van de vier grote steden en de bouwlobby Bouwend Nederland, gisteren een beraad. Daarin werd nog eens besproken hoe het kabinet zo ver te krijgen dat het de woningmarkt met maatregelen te hulp komt.