Algemeen

NL: Seniorenstad op komst

Circa vier miljoen Nederlandse senioren willen in een speciale seniorenstad wonen. Dat blijkt uit een groot haalbaarheidsonderzoek van de Initiatiefgroep Seniorenstad.

In de adviesgroep zitten advies- en ontwerpbureau Inbo, projectontwikkelaars, beleggers en woningcorporaties. Uit het onderzoek blijkt dat seniorensteden uitsluitend voor 55-plussers, ook in Nederland rendabel zijn. De initiatiefgroep overlegt met gemeenten en provincies over precieze lokaties. Volgens de groep is het een kwestie van tijd voordat ook in Nederland woonkernen voor zelfstandige ouderen ontstaan.

De steden hebben veel horeca-, recreatie- en winkelgelegenheden. En omdat de senioren met alleen gelijkgestemden om zich heen wonen, hebben ze geen last van spelende kinderen voor de deur of tweeverdieners die ’s ochtends vroeg de deur uit gaan en geen tijd hebben om overdag een kopje koffie te drinken. Bovendien is er prima openbaar vervoer. Huizen en wegen zijn zo ingericht dat senioren die slecht ter been zijn geen last van obstakels hebben.

In Amerika worden vanaf de jaren ‘60 al speciale seniorensteden gebouwd. De bekendste en eerste is Sun City in Arizona. Hier wonen bijna 40.000 55-plussers van gemiddeld 75 jaar. Uit hun midden komen 300 vrijwillige politiemensen.

De ontwikkelaars voorzien ‘steden’ van 2000 tot 4000 huizen en achten een mix van goedkope en dure koop- en huurwoningen goed mogelijk. De groep heeft al een ontwerp gemaakt voor een seniorenstad op het voormalige vliegveld Valkenburg.

Het haalbaarheidsonderzoek wordt vandaag in Zwolle aangeboden aan burgemeester Wienen van Katwijk, waar Valkenburg onder valt. TCN Property Projects zegt dat de bouw over 1,5 jaar op vijf plaatsen kan beginnen.

Volgens bureau Inbo is er veel enthousiasme voor seniorensteden omdat gemeenten vaak slecht zijn ingesteld op senioren. ,,Men richt zich vooral op tweeverdieners en gezinnen.’’
Build for Life