Algemeen

NL: Nog dit jaar periodieke keuring voor woningen

Installatiebedrijven kunnen hun klanten nog dit jaar een periodieke keuring voor woninginstallaties aanbieden. In het voorjaar worden in een aantal gemeenten proeven genomen. Gas-, water- en elektrische installaties moeten daardoor veiliger worden.

“Vroeger werden installaties nog wel eens gekeurd door de oude nutsbedrijven. In grote gebouwen is het ook nog goed geregeld, evenals voor onderdelen als sprinklers. Bij woningen is er echter een leemte ontstaan die nooit is opgevuld. Er is geen duidelijke regelgeving”, zegt Uneto-VNI-voorzitter J. Heeres.

Het is de reden waarom binnen zijn organisatie al geruime tijd wordt gewerkt aan een systeem van periodieke keuring. Samen met EnergieNed en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft de brancheorganisatie van de installatiesector het systeem nu bijna rond.
“De bedoeling is dat erkende installateurs eens in de vier jaar een keuring van gas, water en licht gaan uitvoeren. De resultaten daarvan komen in een algemeen toegankelijk register waardoor iedereen kan zien of de installatie in een woning is goedgekeurd. Het komt de veiligheid ten goede” aldus Heeres.
Dat net het Eindhovense energiebedrijf NRE bekend heeft gemaakt dat driekwart van de woningen niet voldoet aan de veiligheidseisen, is toeval. “We zijn al geruime tijd bezig met de voorstellen. Deze cijfers geven echter overduidelijk aan dat ons initiatief absoluut geen overbodige luxe is”, zegt Heeres.
Voor nieuwbouwwoningen is een apk minder noodzakelijk. Die zouden in de Uneto-VNI-plannen de eerste tien jaar dan ook kunnen worden vrijgesteld van de keuring, net zoals nieuwe auto’s de eerste drie jaar niet hoeven.

Proeven
De komende tijd worden in een paar gemeenten proeven met het keuringssysteem uitgevoerd. Vervolgens kan het systeem eventueel iets aangepast landelijk worden ingevoerd. “Wij hopen daarbij dat ook kleinere installateurs dit regionaal van de grond willen tillen. Want het gaat om de veiligheid in de woonomgeving. “Natuurlijk”,voegt hij eraan toe, “betekent het ook omzet.”
Over de prijs van de keuring kan Heeres nog geen uitspraak doen. “Dat zullen we in de proef zien. Maar hoe lang zal een installateur over een keuring doen. Een uur? Twee uur? Reken dan maar uit.”
Daar kan echter een voordeel tegenover staan. “Er zijn al verzekeraars die hebben aangegeven bereid te zijn de premie voor de brandverzekering te willen verlagen als installaties zijn gekeurd”, aldus Heeres.
De voorzitter zou overigens nog verder willen gaan, maar dan op het gebied van materiaalgebruik. “Bekend is dat kabels snel branden en veel rook geven. Dat is gevaarlijk. En dat terwijl er rookvrije kabels zijn. Die zijn iets duurder maar ook veel veiliger.”
Build for Life