Algemeen

NL: Justitie onderzoekt nieuwe bouwfraude

Het openbaar ministerie duikt opnieuw in de bouwfraude-affaire, maar dit keer naar prijsafspraken in de burgelijke en utiliteitsbouw. Justitie heeft onlangs de schaduwboekhouding van Boele & Van Eesteren, dochter van Volker Wessels, in handen gekregen.

Uit de schaduwadministratie zou blijken dat tussen 1995 en 2001 circa 90 bedrijven betrokken zijn geweest bij prijsafspraken rond 250 bouwprojecten. Onder de betrokken bedrijven zouden zich namen bevinden van grote concerns als BAM, Ballast Nedam, Heijmans-dochter IBC, TBI en Dura Vermeer.
Het OM kwam afgelopen week in het bezit van de schaduwboekhouding doordat iemand zich meldde ,,met een dik pak papier onder de arm'', aldus de woordvoerder van het OM. De identiteit van de getuige is niet bekendgemaakt. Hij is in ieder geval geen medewerker van Boele & Van Eesteren. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is nog niet in het bezit van de nieuwe schaduwboekhouding. “Maar zodra die er is, gaan we meteen aan de slag”, aldus een woordvoerster van de kartelwaakhond zaterdag.
Heijmans laat in een reactie weten dat vrijdag melding is gemaakt bij de NMa van “mogelijke overtredingen van de mededingingswet in de b&u-sector”. Volgens de Rosmalense bouwer betreft het projecten waarvan de aanbesteding heeft plaatsgevonden in de periode tot en met een deel van 2001. Heijmans zegt inmiddels een “diepgaand intern onderzoek” te zijn gestart.
Ook Volker Wessels is onmiddellijk een intern onderzoek begonnen. Volgens concernwoordvoerder J. Waltmans is ook de NMa ingelicht en zal het bouwbedrijf alle medewerking verlenen aan eventuele onderzoeken. Ook BAM heeft alle medewerking toegezegd. Nederlands grootste bouwer zegt “het ten zeerste te betreuren dat niet alle bedrijfsonderdelen de in 1992 gewijzigde regelgeving hebben nageleefd”.

Meineed
GroenLinks-Kamerlid Vos, voorzitter van de parlementaire enquêtecommisie die in 2002 de bouwfraude onderzocht, denkt dat getuigen die haar commissie heeft gehoord, meineed hebben gepleegd. "Het wordt steeds ongeloofwaardiger dat hoge functionarissen van bouwbedrijven met wie de commissie heeft gesproken, niet wisten wat er aan de hand was." Vos reageerde op nieuwe gegevens over fraude in de bouw. Zij noemt het 'schokkend' dat nu in de utiliteitsbouw ook op grote schaal prijsafspraken gemaakt lijken te zijn.
Haar commissie deed vooral onderzoek naar fraude bij de grond-, weg- en waterbouw. Dat de kartelwaakhond NMa geen lucht heeft gehad bij de prijsafspraken rond bouwbedrijf Boele & Van Eesteren, verbaast haar niet echt. "Ik heb al eerder gezegd dat de NMa opmerkelijk passief is geweest." Vos denkt dat prijsafspraken niet meer op zo'n grote schaal voorkomen als enkele jaren terug. "Maar ik denk wel dat het nog gebeurt. Het OM en de NMa moeten hier helemaal in duiken." Vos is het met het CDA en PvdA eens dat er een Kamerdebat moet komen over de zaak.

NMa
Inmiddels is ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een onderzoek begonnen naar aanleiding van mogelijk nieuwe kartelafspraken in de bouw. Afgelopen vrijdag zochten meerdere bouwbedrijven contact met de kartelwaakhond, waarbij ze hun medewerking bij het onderzoek toezegden. Dat liet een woordvoerster van de NMa zaterdag weten.
Over mogelijke boetes voor de bouwbedrijven kan de autoriteit nog niets zeggen. Aan de ene kant gelden er namelijk boeteverhogende omstandigheden, omdat de bouwbedrijven wisten dat de prijsafspraken strafbaar zijn. Aan de andere kant kunnen bedrijven ook op clementie rekenen, als ze meewerken aan een onderzoek van de NMa.
Build for Life