Algemeen

NL: Grondbeleid gemeenten maakt huizen te duur

Niet alleen de schaarste aan aantrekkelijke koopwoningen, maar ook het grondbeleid van gemeenten heeft de huizenprijzen opgejaagd. Daardoor zijn nieuwbouwhuizen volgens de Vereniging Eigen Huis zo'n 15 procent te duur geworden.

Dat staat in het jongste nummer van het maandblad van de VEH. Volgens de belangenvereniging van woningeigenaren verdienen de gemeenten al jaren bakken met geld via de uitgifte van bouwgrond. Zij willen de maximale prijs uit de grond peuren. Omdat ook projectontwikkelaars naar winstmaximalisatie streven, zijn de prijzen op Vinex-locaties de afgelopen jaren omhoog gevlogen. Doordat de grondprijs gekoppeld is aan de verkoopprijs van de woningen, zijn de opbrengsten voor de gemeenten in tien jaar tijd verdubbeld, stelt Eigen Huis. De koper betaalt het gelag, zonder dat hij meer kwaliteit voor zijn geld krijgt. Weliswaar dringt het besef door dat er iets moet gebeuren, maar resultaat blijft nog uit, vindt Eigen Huis. De vereniging vindt dan ook dat gemeenten moet stoppen met 'projectontwikkelaar spelen'.

Inmiddels maakt de grondprijs een kwart van de totale verkoopprijs van een huis uit.

Meer concurrentie

Verder vindt de belangenverenigign dat er meer concurrentie in de bouwwereld moet komen. Dat komt de prijzen en de kwaliteit van de woningen ten goede. Volgens Eigen Huis is er te vaak sprake van een overeenkomst tussen gemeenten en projectontwikkelaars waarbij derden buiten de boot vallen.
Build for Life