Algemeen

NL: Geluidsoverlast van de buren

In Nederland hebben zo'n 850.000 huishoudens last van geluidsoverlast van de buren. Aangezien er geen wettelijke normen vastgelegd zijn heeft het ministerie van VROM de 'handreiking burenlawaai' opgesteld. Dit boekje is bedoeld voor mensen die geluidsoverlast hebben van hun buren en bevat tips en maatregelen voor specifieke situaties.

Geluidsoverlast bederft het woongenot van veel mensen in Nederland. Eén op de vijf Nederlanders heeft er mee te maken en de gemoederen kunnen soms hoog oplopen. De folder 'burenlawaai' geeft daarom tien maatregelen om iets tegen de geluidsoverlast van buren te doen. Er worden bijvoorbeeld kleine aanpassingen aan de woning voorgesteld of het opstellen van woonregels waar bewoners van een wooncomplex zich aan dienen te houden.

Verder kunnen het aanstellen van toezichthouders en buurtbemiddelaars, en het handhavend optreden van politie voorkomen dat conflicten escaleren. Ook bouwkundige aanpassingen op het moment van renovatie van woningen worden genoemd. En bij zeer ernstige overlast kan de verhuurder het huurcontract beëindigen en de overlastveroorzaker het huis uit laten zetten.
Build for Life