Verbouwen

NL: Eerste FSC Award voor herbouw Slot Schagen

De gemeente Schagen heeft met de herbouw van Slot Schagen de eerste FSC Award gewonnen. De door het Wereld Natuur Fonds en FSC Nederland in het leven geroepen Award, waaraan geen geldbedrag is verbonden, is bedoeld als stimulans voor het toepassen van hout uit goed beheerde bossen.

Schagen liet tussen mei 2001 en augustus 2002 het gelijknamige slot in de gemeente herbouwen. De slotbrug, de hekwerken en beschoeiingen werden geheel uit FSC-hout opgetrokken. Volgens de jury spreekt uit de hele herbouw ‘een inzet van ambachtelijkheid, gecombineerd met vakmanschap’. De andere genomineerde projecten waren afkomstig uit de gemeenten Houten, Ermelo, Leeuwarden en Zaanstad.

Criteria
De jury hanteerde bij de selectie een aantal criteria. Zo moest de gemeente direct opdrachtgever zijn, diende het project zichtbaar in ontwikkeling te zijn of niet langer dan drie jaar geleden afgerond te zijn en moest er aantoonbaar FSC-hout gebruikt zijn. Verder werd er gekeken naar de hoeveelheid gebruikt FSC-hout, de bijzonderheid van het object en naar het innovatief gebruik van het hout.