Nieuwbouw

NL: Bouwkosten kunnen echt lager

Uit onderzoek van het Nederlands Bouw Calculatie Instituut (NCBI) blijkt dat bouwkosten ongeveer 20 procent omlaag kunnen door beter te begroten. De nieuwsbrief van Bouwtrefpunt.nl meldt dat de berichten waarin gesproken wordt over een verlaging van de bouwkosten tot 25 procent geen fabeltjes zijn. Het NCBI deed naar aanleiding van de berichten onderzoek en concludeerde hetzelfde. Door honderd begrotingen van verschillende groottes te bekijken, is ontdekt dat de aanneemsommen regelmatig behoorlijk ruim zijn. Gemiddeld zou een verlaging van de aanneemsom van 18,75 procent mogelijk moeten zijn.

Verschillen
Naast een te hoge aanneemsom kunnen de kosten verder gedrukt worden door goed te kijken naar de bouwtechniek. Projecten worden te hoog begroot omdat opdrachtgever en uitvoerder tegengestelde belangen hebben. De een wil zo goedkoop mogelijk een goed product hebben, de ander wil juist zoveel mogelijk omzet maken.

Achtergrond
Gekeken is naar begrotingen tussen de 21.000 en 24.000.000 euro van bedrijven van 1 tot meer dan 100 werknemers. De projecten hebben betrekking op nieuwbouw, verbouw, renovatie en onderhoud.