Algemeen

NL: Aso's zonder pardon huis uit

Het aantal asociale huurders dat vanwege de overlast voor hun buren uit huis is gezet, is vorig jaar verdubbeld. Ruim 470 hoofdbewoners verspeelden het recht op een huis en belandden op straat.

Inmiddels houden enkele honderden corporatiemedewerkers in den lande zich noodgedwongen fulltime bezig met de bemiddeling bij burenruzies. Volgens Willem van Leeuwen, voorzitter van de landelijke brancheorganisatie Aedes, is de toename mede het gevolg van een maatschappelijke trend om minder te gedogen. "De samenleving pikt het niet langer!" Lawaai, drugsgebruik en -handel, wietkwekers, stank, prostitutie, parkeerexcessen en huiselijke problemen kunnen het leefgenot danig aantasten. Als de problematiek de spuigaten uitloopt, is een ontruiming soms de ultieme maatregel om er een eind aan te maken.

De Aedes-voorzitter benadrukt dat twee grote categorieën huurders willens en wetens hun woonrecht op het spel zetten. Met henneptelers, die over het algemeen veel overlast - lawaai of stank - veroorzaken én met aso's die niet bereid zijn hun luidruchtige woongedrag aan te passen, hebben de corporaties geen clementie. "We nemen het in dat geval op voor de zittende huurders en verzoeken de rechter de huurovereenkomst met de overlast gevende te beëindigen."

Gedragsproblemen

De ellende die wordt veroorzaakt door mensen met ernstige gedrags- en psychische problemen ervaren de woningcorporaties als 'groot knelpunt'. " Veel van deze mensen zijn niet in staat de volledige regie over hun eigen leven te voeren", aldus Van Leeuwen. "Vroeger zouden ze in een inrichting zijn geplaatst. Onder invloed van bezuinigingen en het nieuwe beleid komen ze nu - zonder adequate begeleiding - in gewone huizen terecht. Als het dan mis gaat, zitten buren en corporaties met de problemen." Een nauwe samenwerking tussen alle betrokkenen, uiteenlopend van gemeenten, politie, justitie en woningbouwcorporaties tot maatschappelijk werk (opvang, psychiatrie) en drugs- en alcoholhulpverlening, zou moeten voorkomen dat deze mensen tussen de wal en het schip vallen. "Ik roep alle partijen op het netwerk te sluiten. Op die manier kunnen veel huisuitzettingen worden voorkomen", meent de Aedes-voorzitter, die er bovendien naar streeft het aantal incidenten volgend jaar drastisch terug te brengen (tot het niveau van 2001). Om dit doel te bereiken zijn in een speciale handleiding '113 vragen over Overlast' tal van (juridische) mogelijkheden vastgelegd voor een effectieve aanpak van de huurdersoverlast.
Build for Life