Verbouwen

Mulder Obdam wint publieksprijs met Inschuifwoning

Na een zinderende eindstrijd wist Mulder Obdam gisteren, tijdens de manifestatie “De Voorsprong” in Ede, met een overmacht aan stemmen de publieksprijs in de wacht te slepen met de door haar ontwikkelde Inschuifwoning en ze wist daarmee 5 concurrenten op afstand te houden.

Tijdens het debat, georganiseerd door Energiesprong en het Netwerk Conceptueel Bouwen werd duidelijk dat de juryleden worstelden met de vraag of de Inschuifwoning nu als “nieuwbouw” of “renovatie” moet worden beschouwd. Ton van Langen, directeur Bouw van Mulder Obdam daarover: “bij de Inschuifwoning gaat het er niet om het te willen plaatsen in een hokje; de Inschuifwoning is ontwikkeld voor met name corporaties die hun bestaande voorraad willen renoveren, maar daarbij te maken hebben met versnipperd bezit.”

De Inschuifwoning wordt gerealiseerd in een bestek van 20 dagen. Bewoners zijn met andere woorden maar een maand uit hun huis vandaan. Van Langen: “Corporaties en beleggers moeten gaan inzien dat de transactiekosten van een herstructurering vele malen hoger liggen (per woning omgerekend) dan de kosten van de Inschuifwoning die met name door de Ketensamenwerking binnen zo n korte termijn kan worden gebouwd.” Van Langen bedankt tenslotte niet alle stemmers, maar ook de partners in het bouwproces Van de Inschuifwoning en eindigt met de constatering dat de bouw wel degelijk innovatief bezig is.

Ook interessant