Algemeen

Mkb bouw ziet ook lichtpuntjes in crisis

Het mkb bouw heeft last van de crisis, maar ziet ook lichtpuntjes. Dit blijkt uit de MKB Marktmonitor 2009, die is opgesteld door TNO en uitzendbureau Unique. In totaal zijn 3.400 bedrijven onderzocht, waarvan circa 300 in de bouwsector.

De gevolgen van de crisis zijn voor bijna alle bedrijven negatief. Toch werd vrijwel overal ook iets positiefs genoteerd. Zo zegt 43% van de ondervraagde bouwbedrijven dat het makkelijker is geworden om personeel te werven. Daarnaast worden meer open sollicitaties gemeld. Dit neemt niet weg dat de bouw op dit moment een zware tijd doormaakt. 72% van de bedrijven ziet de vraag dalen en 60% heeft te maken met achterstallige betalingen. De antwoorden op de crisis zijn vooral kostenbesparingen (72%) en verkleinen van het personeelsbestand (68%). Tot nu toe heeft 51% daadwerkelijk het aantal werknemers teruggebracht.

Een andere reactie om de crisis het hoofd te bieden, is het aangaan of intensiveren van samenwerkingsverbanden. Dit gebeurt met collega-ondernemers, maar ook met klanten of arbeidsmarktinstellingen. 43% probeert zich op nieuwe markten te begeven en 35% ziet het ontwikkelen van nieuwe producten en/of diensten als oplossing.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life