Minister Tommelein wil 6% BTW voor sloop en heropbouw

  BE   5 september 2018 Bron: Vlaamse regering
Minister Tommelein wil 6% BTW voor sloop en heropbouw
De federale en Vlaamse energieminister en vertegenwoordigers van de Waalse en Brusselse energieministers ontmoetten vandaag Europees Commissaris van Energie en Klimaat Miguel CaŮete. Ze overlegden samen over het Nationaal Energie- en Klimaatplan dat ons land eind dit jaar aan Europa zal bezorgen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein kaartte nogmaals het belang aan van een BTW-verlaging naar 6 procent voor sloop en heropbouw. "Europa legt ons doelstellingen op, maar moet ons ook de nodige instrumenten geven om die te halen."

Europees Commissaris van Energie en Klimaat Miguel CaŮete zakte vandaag af naar Brussel voor een overleg over het Belgische Energie- en Klimaatplan. Ons land zal dat plan eind december aan Europa bezorgen. BelgiŽ zou daarmee bij de eerste landen zijn die met een plan komt om tegen 2030 de Europese doelstellingen op vlak van energie-efficiŽntie en hernieuwbare energie te halen.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein kaartte nogmaals het belang aan van een BTW-verlaging naar 6 procent voor sloop en heropbouw. "Vandaag bestaat dit in 13 Vlaamse steden, maar om onze gebouwen energie-efficiŽnter te maken dringt een veralgemening naar heel Vlaanderen zich op", aldus de minister. De vertegenwoordigers van de Waalse en Brusselse energieminister sloten zich daar meteen bij aan, ook in hun regioís zou deze belastingverlaging een groot verschil maken. BTW is een federale bevoegdheid, maar ook Europa heeft een vinger in de pap. De vraag is of zij een veralgemening zou aanvaarden.

"Heel wat gebouwen zijn in een te slechte staat om te renoveren. Als we die kunnen slopen en heropbouwen aan het tarief van een renovatie, dan kan dit een enorme boost betekenen voor de energie-efficiŽntie van onze gebouwen", zegt Bart Tommelein. "Europa legt ons terecht ambitieuze doelstellingen op, maar moet ons ook de nodige instrumenten geven om die te halen. Ik zal hiervoor aan de kar blijven trekken." Eurocommissaris CaŮete toonde alvast veel interesse in het voorstel van Tommelein.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo