Algemeen

Minder registratierechten en minder onroerende voorheffing betalen?

Minder registratierechten en minder onroerende voorheffing betalen?
Sinds 1 juni van dit jaar betaal je 1% minder registratierechten als je je woning drastisch energiezuinig renoveert binnen de 5 jaar na aankoop. En dat bovenop de korting op de onroerende voorheffing die je kan krijgen voor zo’n renovaties. Ontdek hier hoe Jeroen en Katrien meer dan 15% van hun renovatiekost konden recupereren dankzij de vele steunmaatregelen.

Verlaagde registratierechten

Koop je een bestaande woning waar nog renovatiewerk aan is? Dan betaal je maar 6% registratierechten in plaats van 7% als je binnen de 5 jaar investeert in het heel energiezuinig maken van die woning. Dat geldt voor woningaankopen vanaf 1 juni 2018.

Opgelet: het moet wel gaan om een ‘Ingrijpende Energetische Renovatie’. Dat is een woningrenovatie waarvoor je een bouwaanvraag deed en waarbij je driekwart van de buitenschil (muren, vloeren en daken) aanpakt én je verwarmingsketel vervangt.

Dit betekent wel dat ook de strengere EPB-eisen voor dit specifieke type renovaties van toepassing zijn. Zo moet de woning dan voldoen aan een E-peil-eis. Het E-peil mag in dit geval maximaal E90 zijn. Ook moet er een ventilatiesysteem zijn, en moet je iets voorzien om hernieuwbare energie te produceren, zoals een zonneboiler of warmtepomp. Het gaat dus om renovaties die ook grotere investeringen vergen.

Verder zijn er nog een aantal administratieve voorwaarden. Daarover lees je meer op energiesparen.be/verlaagde-registratierechten-ier. Spreek er zeker je notaris over aan. En plan de werken al van bij de aankoop van je woning in!

Korting op onroerende voorheffing

Heb je zo’n Ingrijpende Energetische Renovatie, dan betaal je ook een stuk minder onroerende voorheffing, en dat 5 jaar lang. Voldoe je net aan de EPB-eisen hiervoor en behaal je een E-peil van maximaal 90, dan betaal je vijf jaar lang maar de helft van de onroerende voorheffing. Zakt het E-peil naar maximaal E60, dan betaal je vijf jaar lang zelfs helemaal geen onroerende voorheffing.

Energierenovatie - voorbeeld kostenplaatje

Wat betekent dit voor het totale kostenplaatje?

Deze tegemoetkomingen komen bovenop de al bestaande tegemoetkomingen voor (energiebesparende) investeringen in renovaties, zoals de energiepremies en de totaalrenovatiebonus van de netbeheerders, en de renovatiepremie. Wat dit kan betekenen in het totale kostenplaatje maken we duidelijk aan de hand van een voorbeeld.

Jeroen en Katrien kopen een bestaande woning van 30 jaar oud en beslissen die grondig te renoveren. In de tabel hierbij vind je een overzicht van de energie-investeringen die ze doen, en de tegemoetkomingen die ze daarvoor krijgen. Door alle subsidies samen krijgen ze bijna 24.000 euro of meer dan 15% van hun investering in de renovatie terug. Waar wacht je nog op?

Mieke Bonnarens, energieconsulent Bouwunie

Op 22 september 2018 wordt de tweede Vlaamse Isolatiedag georganiseerd. Op deze dag krijg je heel wat uitleg over de bestaande premies voor na-isolatie van woningen. Interesse? Bezoek dan de website www.isolatiedag.be. Hier vind je alle locaties waar je terecht kan voor meer info.

Ook interessant


Build for Life