Buitenschrijnwerk

Minder onderhoud aan je huis? Vervang hout door kunststof

Minder onderhoud aan je huis? Vervang hout door kunststof
De binnen- en buitenkant van een woning werd vroeger vaak afgewerkt met hout. Als je in een ouder huis woont, is er waarschijnlijk ook veelvuldig gebruik gemaakt van dit materiaal. In dat geval moet je regelmatig onderhoud uitvoeren. Kost dit je meer tijd dan je lief is? Vervang hout in en rondom huis dan door kunststof. In deze tekst vertellen wij je waarom dit het overwegen waard is.

Kunststof kan beter tegen het weer

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat hout kan verweren. Dit materiaal verkleurt door de zon en kan gaan rotten door vocht. Om ervoor te zorgen dat het mooi blijft, moet je het regelmatig behandelen. Hoe vaak je dit moet doen, hangt vooral af van de staat van het hout.

Vind je dat je te veel tijd kwijt bent aan onderhoud? Vervang hout dan door kunststof. In vergelijking met hout kan kunststof namelijk een stuk beter tegen het wisselende weer in Nederland. Het materiaal verkleurt niet door de zon en neemt bovendien geen vocht op. Je hoeft niet langer te schuren en te verven, waardoor je aanzienlijk minder tijd kwijt bent aan onderhoud.

Beperk je overigens niet alleen tot het vervangen van hout buitenshuis, maar kijk ook wat je binnen kunt doen. Heb je nu bijvoorbeeld nog houten vensterbanken? Vervang deze dan door een overzet vensterbank van kunststof. Je hoeft je vensterbank in dat geval nooit meer te verven. Daarbij komt dat kunststof vensterbanken slijt- en krasvast zijn, waardoor ze hun mooie uitstraling behouden.

Kies voor kunststof met houtlook

Veel mensen zijn gecharmeerd van de warme uitstraling van hout. Geldt dit ook voor jou? Dan sta je misschien niet te springen om hout aan je gevel te vervangen door kunststof gevelbekleding. Vaak wordt gedacht dat dit een glad materiaal is, terwijl hout juist structuur heeft. Vroeger was kunststof inderdaad alleen maar in een gladde variant verkrijgbaar, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Je kunt vandaag de dag namelijk ook kunststof met houtlook kopen. Doordat deze panelen voorzien zijn van een houtnerf, zijn ze vrijwel identiek aan hout. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je woning zijn warme uitstraling verliest als je hout vervangt door kunststof.

Laat je niet tegenhouden door de prijs

Komt er veel hout voor in en rondom je woning? Dan kost het je waarschijnlijk behoorlijk veel geld om dit allemaal te vervangen door kunststof. Daarom stel je dit misschien nog even uit. Hier valt wat voor te zeggen, maar toch moet jij je niet tegen laten houden door de prijs. Hout vervangen door kunststof is op de korte termijn een flinke investering, maar het is zeker de moeite waard. Kunststof gaat langer mee en bovendien maak je geen kosten meer voor schuurpapier, verf en lak, olie of beits.