Verbouwen

Miljoenensubsidie voor renovatie Begijnhof in Kortrijk

Voor de renovatie van het Kortrijkse Begijnhof heeft Vlaams Minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois bijna 5,4 miljoen euro subsidie uitgetrokken. Tijdens zijn bezoek aan Kortrijk ondertekende de minister een meerjarige subsidiëringsovereenkomst met de eigenaar OCMW Kortrijk. Het begijnhof staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Na de restauratie komt er op de gelijkvloerse verdieping ook een deel van het Begijnhofmuseum.

De minister wilde zelf de voortgang van de restauratiewerken eens bekijken, en maakte van de gelegenheid gebruik om zijn handtekening te zetten onder de meerjarenovereenkomst. Die overeenkomst tussen het OCMW en de Vlaamse Regering duidt dat de partijen zich zullen inzetten voor de realisatie van de vijf resterende restauratiefasen van het totaalproject. Elk jaar zal een dossier behandeld worden, en dus elk jaar zal de Vlaamse Overheid een deel van de kosten subsidiëren. Een constructie die ook werd opgezet voor bijvoorbeeld de Gentse Boekentoren. De overeenkomst laat toe de restauratie, die inmiddels al dertig jaar aan de gang is, spoediger te laten verlopen.

Een belangrijk onderdeel, de Sint-Annazaal, is bijna afgewerkt. Hierin komt een nieuw belevingscentrum waar de rol van de begijnen als sterke vrouwen centraal komen te staan. Op 3 juli wordt het centrum feestelijk geopend met een opendeurweekend.

"Ik ben blij dat de waarde van dit historisch erfgoed hier goed wordt ingeschat. Het zeker een troef voor een stad", aldus minister Bourgeois. "Deze restauratie sluit ook nauw aan bij mijn beleid inzake herbestemming. We moeten erfgoed bewaren en restaureren opdat we deze erfenis kunnen doorgeven, maar we moeten het erfgoed ook goed gebruiken."

Ook interessant