Duurzaam Bouwen

Milieuvriendelijk bouwen en leven

Milieuvriendelijk bouwen en leven
Wist je dat je door slecht geïsoleerde deuren en ramen vaak meer energie verliest dan door een niet-geïsoleerde buitenmuur? Je kunt net zo goed een natuurlijke plantenwand als huismuur hebben. Dit is een groot probleem voor veel huizen, maar je kunt het oplossen met een eenmalige investering, zoals het renoveren van je voordeur. Moderne, kwalitatief goede deuren zorgen niet alleen voor meer veiligheid en gaan langer mee, maar besparen ook energie. Ze verminderen het warmteverlies, waardoor je minder kosten hebt voor verwarming (of koeling) en op de lange termijn geld bespaart. Een huis dat minder energie gebruikt is ook beter voor jou. Dat is een win-win situatie!

Milieuvriendelijk huis

Wil je een nieuw huis bouwen en vind je kwaliteit en comfort belangrijk? Ga dan voor een milieuvriendelijk huis. Zo'n huis vermindert warmteverlies met een ingebouwd ventilatiesysteem, luchtfilters en andere technieken om warmte vast te houden. Deze filters zijn ook fijn voor mensen met allergieën, en je hoeft minder vaak af te stoffen. Dankzij de ventilatie hoef je de ramen niet te openen. Super fijn, want zo komen er ook geen insecten binnen. Door de goede isolatie heb je ook minder last van geluid van buiten, is het binnenklimaat het hele jaar stabiel en zijn er minder temperatuurverschillen tussen kamers. Goed geïsoleerde deuren horen hier ook bij. Als ze gemaakt zijn van duurzame, recyclebare materialen, zoals aluminium, is dat nog beter.

Controle op je afval

We worden ons steeds meer bewust van hoe belangrijk het is om afval te scheiden en minder afval te produceren. We maken allemaal wel eens fouten, zeker thuis waar het lastig kan zijn om afval te verminderen. Maar er zijn gelukkig trucjes die ons kunnen helpen. Zo kunnen we compost maken van ons biologisch afval. In plaats van steeds nieuwe plastic verpakkingen te kopen, kunnen we beter glazen verpakkingen gebruiken, of een herbruikbare fles voor water. In Nederland zijn er steeds meer winkels waar je zonder verpakkingen kunt kopen. Er is zelfs een landelijke lijst met winkels waar je afvalvrij kunt shoppen.

Mag het licht uit?

Vroeger waren er grappen over zuinige huisvrouwen die hun kinderen vertelden om 's nachts niet bij het licht te studeren. Tegenwoordig hoef je niet zo extreem te zijn, maar water en elektriciteit besparen is natuurlijk wel onderdeel van een milieuvriendelijke levensstijl. Gelukkig hoeven we nu niet meer veel moeite te doen om energie te besparen, dankzij slimme technologie. Waarom zelf het licht uitschakelen als slimme systemen dat voor je kunnen doen? En waarom zou je je zorgen maken of je de verwarming lager hebt gezet of het licht uit hebt gedaan, als je dat gewoon op je smartphone kunt checken en regelen? Technologie maakt het ons een stuk makkelijker om milieuvriendelijk te leven!

Ook interessant