Duurzaam Bouwen

Milieuvergunning voor drie windturbines in Avelgem

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft de milieuvergunning toegekend voor de realisatie van een windturbinepark van drie windturbines bij IVC nv in Avelgem (West-Vlaanderen). Het bedrijf produceert vinylvloerbedekking.
De vergunningsaanvraag voor de exploitatie van drie windturbines kadert in de verandering van het productieproces in het bedrijf, waarbij het hergebruik van materialen (recyclage) centraal staat. De verandering gaat volgens IVC gepaard met een investering tussen de 30 en 40 miljoen euro en met de creatie van 110 tot 150 bijkomende arbeidsplaatsen.

In totaal zijn de windturbines goed voor een maximale energieproductie van 6,9 MW. Op jaarbasis betekent dit dat het windturbinepark 43% van het totaal energieverbruik van IVC zou dekken.

Strengere normen

Vlaams minister Schauvliege legt in de milieuvergunning voor IVC bijzondere voorwaarden op wat slagschaduw, geluid en veiligheid betreft. De naleving van deze voorwaarden garandeert dat de mogelijke hinder voor mens en leefmilieu tot een aanvaardbaar niveau wordt beperkt. Deze normen zijn in elk geval strenger dan de omzendbrief “EME/2006/01-RO/2006/02 Afwegingskader en randvoorwaarden voor de inplanting van windturbines”.

Zo moet conform de verleende vergunning de mogelijke hinder inzake slagschaduw in bewoonde ruimten beperkt worden tot maximum 8 uur per jaar en max. 30 minuten/dag. De omzendbrief beperkte dat tot maximum 30 uur per jaar in bewoonde ruimten.

Ook op het vlak van geluidshinder is de vergunning strenger. De vergunning gaat niet uit van afstandsregels ten opzichte van bewoning, maar van geluidsnormen. Zo bepalen de voorwaarden voor woongebieden of delen van woongebieden op minder dan 500 meter van een industriegebied een richtwaarde van 48 dB(A) overdag en 43 dB(A) ’s avonds en ’s nachts. Tot nog toe hanteerde de omzendbrief de richtwaarde in hetzelfde gebied van maximum 54 dB(A) overdag, 49 dB(A) ’s avonds en 44 dB(A)’s nachts.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Om zowel exploitanten als omwonenden rechtszekerheid te geven heb ik de bijkomende voorwaarden zoals bepaald voor dit IVC-dossier overgenomen in de VLAREM-regelgeving die zeer binnenkort van kracht wordt. Die duidelijkheid zal toelaten om ook de vergunningverlening vlotter af te handelen.
Dit windmolenproject van Avelgem toont ook hoe socio-economische ontwikkeling en ecologische duurzame productie hand in hand kunnen gaan. De nieuwe manier van produceren, die maximaal inzet op het gebruik van recyclage van productieafval, levert door het inschakelen van windenergie naast extra tewerkstelling een belangrijke bijdrage in de groene energiedoelstellingen van de Vlaamse Regering, en dit zonder de leefomgeving aan te tasten.”