Nieuwbouw

Milieuvergunning theater Van den Ende terecht verleend

Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft vorig jaar terecht een milieuvergunning verleend voor de bouw van een musicaltheater van theaterproducent Joop van den Ende op de Zuidas. De Raad van State heeft de bezwaren van de Bewonersvereniging De Miranda-Buurt tegen het verlenen van de vergunning woensdag afgewezen.

Geurhinder
De omwonenden klaagden dat zij geurhinder van het gebouw zouden ondervinden. De Raad van State verklaart hun klacht niet-ontvankelijk, omdat zij die niet hebben ingebracht bij de gemeente voor de milieuvergunning verleend werd.

Luchtkwaliteit
De omwonenden wezen er ook op dat de luchtkwaliteit in het gebied aan de Europaboulevard, waar het gebouw komt te staan, nu al niet aan de normen voldoet. De klagers betwijfelden of de maatregelen die de producent wil nemen, de situatie zouden verbeteren.

Verkeersbeeld
De Raad van State wijst die klacht af, omdat het verkeer van en naar het theater al in het huidige verkeersbeeld is opgenomen en overschrijding van de grenswaarden van de luchtkwaliteit niet aan het nog te bouwen theater kan worden toegerekend.

Geluidsoverlast en parkeerhinder
De omwonenden vreesden ook geluidsoverlast en parkeerhinder. Zij betoogden dat de garage- en dakventilatoren van het complex geluidsoverlast kunnen veroorzaken en dat in de berekeningen van de gemeente de geluidsproductie van touringcars niet was meegerekend.

'Blij'
Maarten van Nispen, woordvoerder van Van den Ende, is blij met de uitspraak van de Raad van State. Hij benadrukt dat bij de bouw van het theater zeer zorgvuldig met de milieu-eisen zal worden omgegaan, zoals dat ook bij de voorbereidingen is gebeurd. Van den Ende hoopt dat de eerste musical eind 2009 in het gebouw te zien zal zijn. Het theater krijgt 1900 plaatsen.