Bedrijfsnieuws

Milieubesparing levert InterfaceFLOR 433 miljoen dollar op

InterfaceFLOR zit goed op koers om in 2020 het duurzaamste bedrijf ter wereld te zijn. Over tien jaar wil de marktleider in tapijttegels alle nadelige milieueffecten hebben geëlimineerd. In het laatste jaarverslag over de wereldwijde vooruitgang naar duurzaamheid meldt InterfaceFLOR een besparing op water en afval te hebben gerealiseerd van 80% ten opzichte van 1996. Niet alleen het milieu is hierbij gebaat. Sinds 1995 heeft InterfaceFLOR 433 miljoen dollar bespaard door sterk te letten op het voorkomen van verspilling en door efficiënter te produceren.

Enkele resultaten uit het laatste jaarverslag (Ecometrics ) ten opzichte van 1996:
• Afval - 80% minder afval per productie-eenheid
• Water - 80% minder waterverbruik bij de fabricage van een productie-eenheid
• Totaal energieverbruik - per productie-eenheid 43% minder energieverbruik
• Niet-recyclebare energie - per productie-eenheid 60% minder niet-groene energie verbruikt
• Uitstoot van broeikasgassen - actuele afname met 44% van de uitstoot van broeikasgassen

InterfaceFLOR blijft gestaag vooruitgang boeken om het gestelde doel ‘Mission Zero’ in 2020 te behalen. Ton van Keken, directeur van InterfaceFLOR: ‘Onze continue vooruitgang bewijst dat duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor het eindresultaat. Duurzaamheid centraal stellen blijkt lucratief in alle opzichten; de kosten zijn gedaald, onze mensen streven een gemeenschappelijk doel na en onze producten zijn beter dan ooit. Duurzaamheid is een oneindige bron van innovatie.’

Het Ecometrics verslag bewijst ook dat duurzaamheid leidt tot innovatie:
• InterfaceFLOR verkocht in EMEAI meer dan zeven miljoen m² unieke Microtuft-producten sinds 2000. Deze producten bevatten 30-50% minder garen op oliebasis dan ander tegeltapijt, waardoor het milieueffect significant afneemt. Ook verkocht InterfaceFLOR in EMEAI sinds 2001 meer dan zes miljoen m² Random-designproducten. Dit tegeltapijt is gebaseerd op het biomimicry-principe en is geïnspireerd op de willekeurige patronen uit de natuur, zoals gevallen bladeren of kiezelstranden. Hierdoor ontstaat er minder afval bij het leggen en de productie.

InterfaceFLOR richt zich met haar Mission Zero strategie ondermeer op het sluiten van de cirkel. Door het herwinnen van grondstoffen uit teruggenomen oude tapijttegels wordt de technische cirkel gesloten.
• 36% van de totale grondstoffen die worden gebruikt om de producten van InterfaceFLOR te maken, is gerecycled of op biologische basis. 99,7% van de producten die in 2009 in Europa werden verkocht, is ook plaatselijk vervaardigd. De milieueffecten van het vervoer van de producten namen hierdoor significant af.

Een andere duurzaamheidsdoelstelling is het gebruik van 100% groene energie en het verbruik tevens te minimaliseren.
• Alle Europese fabrieken van InterfaceFLOR draaien op 100% groene elektriciteit en 30% van de wereldwijd gebruikte energie is afkomstig uit regenerende bronnen. Sinds 1996 is het totale energieverbruik per productie-eenheid met 43% afgenomen, o.a. door EcoCooling in plaats van airconditioning, intelligente transportbanden die alleen bewegen als er iets op ligt en zonvolgers die met zonlicht gebouwen verlichten.