Algemeen

Micha de Haas eervol vermeld bij Duitse competitie

Op 11 maart jongstleden vond in Celle, Duitsland de officiele prijsuitreiking plaats aan de winnaars van de architectuur prijsvraag voor het ontwerp van de nieuwe inrichting van het concentratiekamp Bergen Belsen. De eerste prijs ging naar Sigel + Dubbers Architekten uit Berlijn. De inzending 'Notion of abscence' [zie onderstaande beelden] van de Nederlandse architecten Micha de Haas en Michael Walma van der Molen ontving een eervolle vermelding. Hun moeders, volle nichten van elkaar, overleefden als meisjes het kamp.

In de zomer van 2002 schreef het Bundesland Niedersachsen een prijsvraag in twee fases uit voor een totaal landschapsontwerp en een ontwerp voor een bezoekerscentrum op het terrein van het voormalige concentratiekamp Bergen Belsen. Van de 156 inzendingen, waaronder de inzending van deze Nederlandse architecten , werden 25 ontwerpen geselecteerd voor de 2e ronde.

Toelichting Micha de Haas: 'Voor mijn collega en neef Michael Walma van der Molen, en voor mijzelf, was het vanzelfsprekend dat wij aan deze prijsvraag zouden deelnemen. Onze beide moeders brachten als meisjes de laatste oorlogsjaren, samen met hun ouders, broertje en zusje, in Bergen Belsen door. Deze twee gezinnen overleefden het kamp, veel andere familieleden zijn nooit teruggekomen. Onze persoonlijke geschiedenis is daarom sterk met deze locatie verbonden. De kans om, met onze professionele inzichten en kennis, een dialoog aan te gaan met deze geschiedenis, moesten wij wel aangrijpen'.


'Met veel inzet hebben wij gewerkt aan een ruimtelijk ontwerp dat de emotionele en historische betekenis van deze locatie op een toepasselijke wijze moet verbeelden. Voor de bezoeker van Bergen Belsen is het contrast tussen de verschrikkelijke geschiedenis en het ontbreken aan ieder teken hiervan in het idyllische landschap van vandaag, het meest indrukwekkend Het was juist deze notie die wij op een pregnante wijze wilden laten uitkomen - met name door de grens van het voormalige kamp duidelijk te markeren - de grens tussen het schuldige en het onschuldige landschap'.
Build for Life