Interieur

Meubelzaken zitten fout met voorwaarden

Meubelzaken begaan veel overtredingen in hun algemene voorwaarden. Ze doen de klanten tekort door verboden clausules over lange leveringstijden, korte garantieperiodes en beperkte aansprakelijkheid.
Dat is aan het licht gekomen door een onderzoek door de Nederlandse Consumentenautoriteit samen met haar Belgische en Luxemburgse zusterorganisaties. De resultaten van het onderzoek zijn maandag bekendgemaakt bij het secretariaat-generaal van de Benelux in Brussel.

Bij vier woonwinkels met samen honderdnegentig vestigingen in Nederland, zijn 38 overtredingen gevonden in de algemene voorwaarden. Zo gaf menige winkelier zichzelf een onredelijk lange of vage leveringstermijn, wat onwettelijk is.

Niet hetzelfde

Ook meldden de algemene voorwaarden nogal eens dat het geleverde product niet hetzelfde hoefde te zijn als het bestelde product. Maar de consument heeft daar wel degelijk recht op.

De winkeliers beperkten ook te vaak hun aansprakelijkheid en eventuele schadevergoedingen. De garantie lieten ze nogal eens onterecht ingaan op de factuurdatum in plaats van de leverdatum.

Benelux

In België en Luxemburg bleken dezelfde problemen. In België was een op de vier winkeliers in de meubelbranche in overtreding met de levertijd en garantietermijn.

''Door onder meer te zorgen voor betrouwbare algemene voorwaarden hopen de consumententoezichthouders de Benelux-consument meer vertrouwen te bieden bij het doen van grensoverschrijdende aankopen'', aldus de diensten in een verklaring.

Internationale controle

De Consumentenautoriteit, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, overweegt eind dit jaar opnieuw samen te werken met de Belgische en Luxemburgse diensten bij een grootschalige internationale controle van een branche.