Interieur

Meubelhandel herstelt beter dan rest detailhandel

De woonbranche herstelt zich in 2011 beter dan de rest van de detailhandel. Wel is een gemengd beeld te zien, zo blijkt uit cijfers van ING Economisch Bureau. Hoewel sommige omzetten teruglopen en het aantal faillissementen toeneemt, zijn er ook bedrijven die positieve cijfers boeken. Er zijn er zelfs die een gemiddelde tot sterke groei kunnen noteren.

Dat het bij sommige meubelbedrijven slecht blijft gaan heeft een aantal redenen. De eerste is een stijging van de inkoopkosten. Grondstoffen zijn flink duurder geworden in 2010 en het eerste halfjaar van 2011. Door de sterke concurrentie en de daling van de koopkracht onder consumenten kunnen bedrijven de verhoging vaak niet doorberekenen. Verder krijgen de webwinkels een steeds groter marktaandeel.

ING is wat de gehele detailhandel betreft negatief gestemd over het tweede halfjaar. De meubeldetailhandel zal echter een kleine opleving zien, al komt die vermoedelijk pas eind 2011. Voor 2012 verwacht ING dat consumenten weer zullen investeren in hun interieur.

Gebaseerd op: meubel