Metamorfose Scheveningen vindt doorgang

  NL   15 februari 2008 Bron: Gemeente Den Haag
Na ruim twintig uur debatteren – eerst in commissies en gisteren in de Haagse gemeenteraad – is het besluit genomen. Een deel van het Scheveningse havengebied en de boulevard zullen de komende periode worden getransformeerd. Op het Norfolkterrein in Scheveningen komen op de havenhoofden twee honderd meter hoge torens. Elders op dit terrein is nog een toren van zeventig meter gepland.

De derde haven bij het Norfolkterrein wordt grotendeels gedempt voor een grote parkeerkelder met daar boven woningen. Ook de boulevard wordt aangepakt volgens een ontwerp van de Spaanse architect Manuel De Solá–Morales. Hier wordt eenrichtingsverkeer gepland. Verder komen de strandtenten in clusters te staan. De grootschalige herinrichting moet de kust versterken. De boulevard wordt daarom niet alleen verlengd tot aan het Zuiderstrand, maar ook verhoogd en verstevigd.

De coalitiepartijen PvdA, VVD en GroenLinks én oppositiepartij LPF steunen de voorstellen van wethouder Max Norder (PvdA, bouwen en wonen) voor een grootschalige aanpak van Scheveningen. Zijn doel is het stimuleren van toerisme, het bouwen van zo’n duizend nieuwe woningen en tevens het behoud van de visserij.

Veel bewoners- en belangenorganisaties maakten gistermiddag aan het begin van het debat nog eens hun protest kenbaar. Zij vrezen een toename van verkeer, zodat de toegangswegen nog voller worden. Ook zijn zij bang dat het kleinschalige karakter van Scheveningen Dorp en Haven verloren gaat door de intensieve bouw en de hoge torens.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo