Nieuwbouw

Met nieuwe Wembley-stadion blijft het tobben

De boog van het nieuwe Wembley-stadion, gemaakt van 2.000 ton staal dat zo goed als zeker afkomstig lijkt van Corus, is onveilig verklaard.

Computeronderzoek door hoofdaannemer Multiplex heeft diverse zwakke plekken door lasfouten aangetoond. Ook zijn er problemen met de betonnen fundering die de boog op zijn plaats moet houden.
Corus heeft in juli vorig jaar met onderaannemer Cleveland Bridge een contract afgesloten als ‘prime supplier’ voor de levering van alle 21.000 ton staal dat voor het nieuwe Wembley nodig is. “Het overgrote deel van het staal komt inderdaad uit onze fabrieken, maar niet alles. Op grond van het contract managen we de levering van al het staal. Vanwege de vertrouwelijkheid van de overeenkomst kunnen we niet zeggen hoeveel staal uit onze eigen fabrieken komt. Wij hebben contact gehad met Cleveland en Multiplex, daaruit blijkt dat het staal zelf geen problemen oplevert. Wij hebben alle vertrouwen in het door ons geleverde staal.

Lassen
De problemen lijken te zijn ontstaan bij het lassen”, aldus woordvoerder Gregg Evans van Corus in Teesside. Ashley Muldoon, projectmanager bij Multiplex, spreekt van ‘kleine constructieproblemen’ en hoopt toch dit voorjaar met het omhoogtakelen te beginnen. “Wij doen voortdurend kwaliteitscontroles en soms zijn wat reparaties nodig.”
Als de constructie is goedgekeurd, zal het alles bij elkaar enkele weken duren voordat de boog op z’n plaats staat en bevestigd is. De 315 meter lange boog, de langste dakconstructie ter wereld, zou deze weken over het stadion worden gezet. De boog dient vooral als ondersteuning voor de daken van de tribunes.

Ongelegen
Voor Wembley komen de problemen hoogst ongelegen. Het project wordt al jaren achtervolgd door moeilijkheden en vertraging. Britse kranten stellen dan ook deze week ‘Daar gaan we weer’. Het oude stadion stond jarenlang weg te rotten omdat de autoriteiten het niet eens konden worden over de plannen.
Ook de financiering leverde veel hoofdbrekens op. Het oude Wembley is uiteindelijk vorig jaar gesloopt waarna met de nieuwbouw is begonnen. Het nieuwe stadion kost bijna 1,1 miljard euro en moet in 2006 klaar zijn.