Verwarming & Sanitair

Met nieuwe AI-technologie eSave kun je flink besparen op je energieverbruik

Met nieuwe AI-technologie eSave kun je flink besparen op je energieverbruik
Afbeelding © eSave
In het hoofdkwartier van de politiezone Deinze-Zulte-Lievegem in Deinze doet men sinds begin 2023 een beroep op de AI-applicatie eSave, waarbij elke radiator met een aparte QR-code wordt aangestuurd. De recente energiecrisis zorgde namelijk ook in de kantoren van de politie van Deinze voor een torenhoge energiefactuur. De prijzen zijn ondertussen wel gedaald, maar er werd ook gezocht naar een manier om het energieverbruik te verlagen. Er ging immers heel wat verloren doordat iemand de verwarming op vrijdagavond vergat toe te draaien, terwijl er in het weekend niemand in dat lokaal moest zijn. Of dat de ramen open werden gezet terwijl de verwarming helemaal opengedraaid stond. Enter: eSave.

De applicatie eSave werd ontwikkeld door de start-up Dyamand, een spin-off van de Universiteit van Gent en Imec. Sinds 2022 jaar is de app op de markt en begin 2023 werd het systeem geïnstalleerd in het hoofdcommissariaat van de politie in Deinze.

"Het gaat om een nieuw verwarmingssysteem dat werkt via artificiële intelligentie", duidt Andrei Neagu, medeoprichter en CEO van Dyamand.
"Op de bestaande verwarming in de verschillende ruimtes hebben wij een 'valve' (een soort knop) geïnstalleerd en die vervangt de klassieke draaiknop. Concreet installeerden we er een op elke radiator in het hoofdkwartier van de politiezone Deinze: 120 stuks in totaal. Iedere knop heeft een aparte QR-code en wie deze scant met een smartphone kan de temperatuur in de kamer regelen. Een app heb je niet nodig. Dit geldt voor alle diensten, van de ordediensten tot de boekhouding en de receptie; zo'n 150 mensen in totaal. Een bijkomend voordeel is dat er minimale ingrepen gedaan werden aan de infrastructuur van het gebouw. De valve laadt op via de verwarming van de radiator, dus er moeten ook geen batterijen vervangen worden."


Concreet kan iedereen zijn eigen verwarming ook vanop afstand aanzetten, bijvoorbeeld van thuis, zodat je 's ochtends toekomt in een verwarmd kantoor. De minimale en maximale temperatuur wordt door één persoon op het hoofdkantoor ingesteld, maar wie het koud heeft, kan even de temperatuur hoger zetten voor een periode van een half uur. Indien dat niet voldoende is, kan dit opnieuw gebeuren. Zo blijft het individueel gebruikerscomfort behouden én wordt tegelijkertijd onnodige verwarming van ruimtes vermeden.

Het nieuwe systeem werpt ondertussen al zijn vruchten af. "Voor de maanden april tot augustus 2023 daalde het energieverbruik in kilowatt per uur met 48%", luidt het.

Ook interessant