Algemeen

Met geld alleen bouw je geen merk

De laatste jaren zijn geen vetpot gebleken voor de bouw- en installatiesector. Daardoor is de factor geld alleen maar belangrijker geworden, elk dubbeltje wordt tegenwoordig meerdere malen omgedraaid, alvorens deze wordt uitgegeven. Voor marketeers in de bouw is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe zij hun marketingbudget moeten inzetten. USP Marketing Consultancy heeft onderzocht welke communicatiemiddelen worden ingezet en welke het meest effectief blijken te zijn. Hieruit blijkt dat de middelen waar het meeste geld aan gespendeerd wordt niet per definitie het meest effectief zijn. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy uitgevoerd onder ruim 60 marketing verantwoordelijken uit de bouw- en installatiesector.

Installatiesector zet meer communicatiekanalen in dan de bouwsector om het merk te positioneren

Een fabrikant of handelaar uit de bouw- en installatiesector heeft een scala aan mogelijkheden om zijn of haar merk te positioneren. Bijna iedereen maakt gebruik van de eigen website om dit te doen, gevolgd door e-mailings of e-mail nieuwsbrieven. Maar ook het directe contact met de relevante doelgroepen wordt veelvuldig ingezet: vertegenwoordigers en beurzen. Opvallend is dat de laatste twee meer worden ingezet door de installatiesector. Dit geldt overigens in nog hogere mate voor het inzetten van post mailings, trainingen, point of sales communicatie en vertegenwoordigers van de handel om het merk te positioneren. Dit kan verklaard worden door het feit dat er in de installatiesector meer techniek om de hoek komt kijken, waardoor een meer intensieve benadering richting haar doelgroep vereist is. Gemiddeld zet een fabrikant of handelaar uit de installatiesector bijna 7 kanalen in om zijn of haar merk te positioneren, terwijl dit bij de collega’s uit de bouwsector iets meer dan 6 is.

Op welke wijze werkt uw organisatie aan marktpositionering richting de markt?

Website meest effectieve communicatiekanaal om merk te positioneren, maar meeste budget besteed om merk te positioneren aan beurzen en advertenties

Daar waar steeds meer nadruk komt te liggen op de ROI (Return On Investment) is het belangrijk te weten wat de meest effectieve communicatiekanalen zijn om te bouwen aan een merk. Uit het onderzoek blijkt dat daar waar het meeste budget aan wordt besteed, dit niet wordt gezien als de meest effectieve manier om een merk te positioneren. Dit geldt voor zowel de bouwsector als voor de installatiesector. De bouwsector geeft het meeste geld uit aan advertenties in vakbladen, maar de eigen website vindt men het meest effectief. De installatiesector geeft juist meer geld uit aan beurzen en andere live events, terwijl ook zij de eigen website het meest effectief vinden om het merk te positioneren. Nu is het onderhouden van een website ook goedkoper dan het organiseren van een beurs, maar het geeft eens te meer aan hoe krachtig een website kan zijn. Daar kan men 24 uur per dag, 7 dagen per week zichzelf profileren, terwijl een beurs of live event slechts een momentopname is.

Aan welke informatiebronnen wordt het meeste gespendeerd en welke zijn het meest effectief?
Als eerste wordt de positie weergegeven die de informatiebron inneemt in de rangorde van deze vraag.
Tussen () is het percentage respondenten weergegeven wat het meeste uitgeeft aan dit communicatiekanaal of dit kanaal het meest effectief vindt.

Ook interessant


Build for Life