Algemeen

Menselijk gedrag blijft veiligheid bepalen

Menselijk gedrag zal veiligheid blijven beïnvloeden. Voor de Benelux Chapter van ASIS International was dit dan ook reden om gedrag als thema te kiezen voor de `Fall Meeting`. De toparchitect en Regional Vice President Europe van ASIS International, Thomas Vonier, is wel veel aan de omgeving te doen om het menselijke gedrag te beïnvloeden, maar is dit gedrag uiteindelijk vaak onveranderlijk.

Zo nemen minder mensen ergens verantwoordelijkheid voor als er meer mensen in de buurt zijn. Wanneer een bepaalde omgeving niet als `een van hen` wordt beschouwd, dan zal dit eerder een broedplaats voor criminaliteit worden. Het heeft dan direct effect op de veiligheid in die omgeving. Volgens Vonier is terrorisme en criminaliteit echter niet te voorspellen. Het enige wat mogelijk is om invloed uit te oefenen op die voorspelbaarheid. Door de bebouwde omgeving bijvoorbeeld anders in te richten, is deze beter te beveiligen.

In Washington is bijvoorbeeld het stratenplan rond de bekende Obelisk aangepast, zodat de Obelisk niet meer met een voertuig te bereiken is. Die aanpassing kwam er na twee terreurpogingen met voertuigen. Om gedrag ook echt te beïnvloeden, moet eerst achterhaald worden waarom mensen handelen zoals ze handelen. Pas dan is beveiliging optimaal neer te zetten.

Gebaseerd op: Beveiliging
Build for Life