Binnenafwerking

Meerwaarde van geluidsaborberend plafond in scholen

De spraak‐ruisverhouding, de mate waarin het achtergrondgeluid de spraak beinvloedt, heeft een belangrijke invloed op de spraakverstaanbaarheid. Om de spraak-ruisverhouding in klaslokalen te verhogen zijn er twee mogelijkheden: het verhogen van het geluidsniveau en het verminderen van het achtergrondgeluid. Een geluidsabsorberend plafond doet de spraakverstaanbaarheid stijgen en het achterfrond lawaai dalen.

Om de spraak‐ruisverhouding te verhogen zijn er twee mogelijkheden:

• Het verhogen van het geluidsniveau van de spraak: dit kan door harder roepen, waarbij we in de eerste plaats aan de stem van de leerkracht moeten denken of door gebruik te maken van auditieve middelen (bv. microfoon). Helaas speelt bij dit laatste ook de nagalmtijd een rol (gevolg van harder spreken is vaak nog meer rumoer, nog meer onrust, nog harder spreken,... Lawaai voedt immers lawaai.

• Achtergrondgeluid verminderen in het klaslokaal: gros van de oorzaken van hoog achtergrondgeluid bevinden zich buiten het klaslokaal en kunnen niet altijd eenvoudig aan de basis worden aangepakt (bv. school die langs drukke verkeersweg ligt). Wel hebben wij gemerkt dat een geluidsabsorberend plafond een oplossing kan bieden, daar dit niet enkel de nagalmtijd terugdringt, maar ook het aanwezige achtergrondgeluid in het klaslokaal reduceert.

Lees verder op Architectura.be