Vastgoed

Meer ruimte voor bedrijvigheid in Brecht

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Bedrijventerrein de Ring’ goedgekeurd. De gemeente Brecht kan nu het bestaande bedrijventerrein langsheen de E19 uitbreiden.
‘Mede door de herziening van het ruimtelijk structuurplan van de provincie Antwerpen krijgt de gemeente Brecht de mogelijkheid om 10ha bijkomende bedrijventerreinen te realiseren', verduidelijkt gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen (open vld). 'Het bestaande bedrijventerrein ‘De Ring’ biedt hier opportuniteiten’. In eerste instantie kan het agrarisch gebied, gelegen tussen het huidige bedrijventerrein, de Veldstraat, de autosnelweg en de ringweg die aangelegd wordt, omgevormd worden naar een lokaal bedrijventerrein. Daarnaast zullen de voetbalvelden die er liggen, verplaatst worden naar het recreatiedomein De Merel dat onlangs aangekocht werd door de gemeente. Hierdoor kan de vrijgekomen ruimte ook benut worden als bedrijventerrein.

Niet zonder voorwaarden
In het RUP worden duidelijke voorwaarden opgelegd naar welke bedrijven er zich mogen vestigen en op welke manier.

Zo is het niet de bedoeling om er grootschalige of hinderlijke industriële bedrijven of grootschalige transport- en distributiegerichte bedrijven toe te laten. De gemeente Brecht zal samen met Igean de invulling van het bedrijventerrein in handen nemen en geeft de voorkeur aan kleine lokale ambachtelijke bedrijven die goed aansluiten bij de woonfunctie en die geen overmatige hinder veroorzaken. Verder is er ook plaats voor zonevreemde bedrijven die moeten geherlocaliseerd worden.

Er zal ook nauw toegezien worden op duurzame en kwalitatieve ontwikkeling van het terrein, voorwaarden die zullen voorzien worden in de stedenbouwkundige voorschriften. Enkele voorbeelden: er wordt een maximale kavelgrootte van 5000m² opgelegd, een maximale kavelbreedte van 15 meter, een minimale bouwhoogte van 6 meter en een maximale bouwhoogte van 12 meter. Gebruik van gemeenschappelijke parkeerplaatsen wordt aangemoedigd en er dient minimaal 30% van de bouwvrije strook tussen de voorgevel en de openbare weg ingericht te worden als groene ruimte.

'Met dit ruimtelijk uitvoeringsplan biedt de gemeente Brecht mogelijkheden aan bedrijven, waardoor de tewerkstellingsperspectieven voor de Brechtse bevolking stijgen. Een win-win situatie', besluit Koen Helsen.