Algemeen

Mayatempel in Belize per ongeluk gesloopt

Verschillende bulldozers hebben in Belize een Mayatempel van 2.300 jaar oud gesloopt. De aannemer had de bulldozers ingezet om kalksteen en grind van de tempel af te graven om de lokale wegen rond de tempel te verharden. De Mayatempel was een van de populairste toeristische attracties van het kleine landje in Midden Amerika.

"Ik word overmand door ongeloof om zoveel onwetendheid en ongevoeligheid", zegt Jaime Awe, het hoofd van het Archeologisch Instituut van Belize. "De verantwoordelijken wisten dat dit een eeuwenoude tempel was, het is een geval van zuivere luiheid", klinkt het streng. "Die mannen zouden beter werken op plaatsen zonder culturele betekenis. Het is gewoon verbijsterend."

De woorden van Awe worden gedeeld door tal van belangenorganisaties en groeperingen. Een van hen, de "Organisatie van Burgers die strijden voor vrijheden", noemt het een obsceen schoolvoorbeeld van een gebrek aan respect voor het milieu en de geschiedenis.

Ook in de VS wordt verbolgen gereageerd op de sloop van de tempel. "Archeologen wereldwijd zijn geschokt als zoiets gebeurt", verklaart Arlen Chase, de voorzitter van het departement antropologie aan de Universiteit Central Florida. "En er was in Belize al zo weinig infrastructuur dat behoorde tot het culturele erfgoed." Een collega-professor aan de Universiteit van Tulane stelt het nog scherper. "Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat er elke dag wel ergens een Mayamonument wordt vernietigd door bouwwerken."

Er wordt alvast een onderzoek geopend naar de omstandigheden van het sloopwerk. Wellicht wordt de verantwoordelijke aannemer aansprakelijk gesteld.
Build for Life