Algemeen

Matexpo zet diefstal op de werf in de schijnwerpers

Op 6 september 2007 organiseren de FOD Binnenlandse Zaken, de Federale Politie en de beroepsorganisaties uit de bouwsector waaronder Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, een seminarie over diefstal op de werf. Het seminarie is een idee van de werkgroep “Diefstal op de werf”. Deze werkgroep, opgericht binnen de FOD Binnenlandse Zaken, werd in het voorjaar van 2006 samengesteld en wil werfdiefstallen voorkomen. De werkgroep heeft al heel wat realisaties op het palmares, zoals onder andere een preventiecampagne, een stickeractie en Infoflux. Bouwunie is zeer verheugd over de aandacht rond dit thema en hoopt bij de volgende federale minister van Binnenlandse Zaken op dezelfde structurele en inhoudelijke manier verder te kunnen werken.

Bouwbedrijven zijn regelmatig het slachtoffer van diefstal. Bij meer dan een op de vijf diefstallen op bouwwerven verdwijnen grote werktuigen. De dieven hebben het niet alleen gemunt op groot materieel zoals compressoren en graafmachines maar ook op materialen en klein materieel zoals nog te verwerken bakstenen, radiatoren die al aan de muur hangen, hamers en boormachines. De schade loopt op tot ettelijke tienduizenden euro per diefstal. Bouwunie werkt sedert 2006 samen met de Federale Overheidsdienst Binnenlandse zaken en de Federale Politie aan een actieplan om dit soort diefstallen in de toekomst te vermijden. Het is een globaal plan met verschillende acties, gaande van preventieve maatregelen, door de aannemers zelf te ondernemen, tot het opstellen van een centraal register van gestolen voorwerpen waardoor gevonden materieel sneller terug bij de eigenaar belandt. Een aantal punten uit het actieplan werden gerealiseerd, maar ook dit najaar blijft het fenomeen “diefstal” onder de aandacht met o.a. een reeks werfbezoeken door de Federale Politie met preventietips voor de aannemer.

Nieuw K.B. investeringsaftrek
Bouwunie was al langer vragende partij voor een uitbreiding van de belastingvermindering voor alle soorten investeringen in beveiligingsmaatregelen. Zoals bijvoorbeeld voor de installatie van een anti-diefstalsysteem in een werfvoertuig. Minister Dewael was niet doof voor deze oproep en op 30 augustus 2007 is het Koninklijk Besluit inzake investeringsaftrek voor inbraakbeveiliging verschenen in het Staatsblad. Het nieuwe K.B. voorziet in een investeringaftrek voor o.a. hekkens voor werfafsluiting, sloten en “andere beveiligingssystemen van het materieel of materiaal aanwezig op de bouwwerf”. Bouwunie heeft de Minister om meer uitleg gevraagd bij dit laatste om er zeker van te zijn dat de anti-diefstalsystemen voor werfvoertuigen, de zogenaamde “track and trace-systemen”, ook gevat worden door het KB. Door de investeringsaftrek zullen allicht meer aannemers bereid zijn te investeren in dergelijke systemen.

Infoflux
Infoflux is een nieuw samenwerkingsinitiatief dat de Federale Politie in het voorjaar van 2007 met succes lanceerde. Infoflux is een informatie-uitwisseling over de mail met de beroepsfederaties uit de bouwsector, waaronder Bouwunie. Het is de bedoeling dat wederzijdse informatie over het fenomeen diefstal op de werf tussen Bouwunie en de Federale Politie verspreid wordt. Bouwunie van haar kant signaleert de diefstallen van bij haar aangesloten leden aan de respectievelijke contactpersonen bij de Federale Politie. Ook indien de aannemer verdachte handelingen vaststelt, kan die informatie worden overgemaakt. Andersom bundelt, analyseert en verspreidt de Federale Politie informatie over de modi operandi, verdachte handelingen enz. zodat aannemers verwittigd worden.

Sensibiliseringscampagne
Bouwunie gaf in het najaar 2006 een brochure “Diefstal op de werf” uit en hield een stickeractie die de aannemers moest sensibiliseren. Ook werd in de werkgroep een uniform registratieformulier voor bouwmateriaal en –materieel opgemaakt. Dat moet de identificatie en aangifte in geval van diefstal eenvoudiger maken zodat de politie gerichter kan speuren. Tenslotte werd een reeks info-avonden voor aannemers georganiseerd.

Werfbezoeken
In samenwerking met de Federale Politie biedt Bouwunie de unieke kans aan aannemers om hun werf gratis te laten doorlichten. De werfbezoeken vinden plaats in september en oktober 2007. Een vertegenwoordiger van de Federale Politie legt de zwakke schakels van de werfbeveiliging bloot. Maar geeft ook advies en preventietips: hoe een werfdiefstal voorkomen? De aannemer ontvangt nadien een verslag, waarmee hij verder intern aan de slag kan: bespreking met de preventieadviseur, met de werfleiders, met het personeel op toolboxmeetings enz.

Koperdiefstallen
Rond de diefstallen van metalen (koper e.d.) werd een werkgroep opgericht met de bedoeling na te gaan hoe dit fenomeen kan worden aangepakt. Het gaat vaak om georganiseerde bendes die zeer doelgericht en snel te werk gaan. Leden van de werkgroep zijn de slachtoffers van deze diefstallen zoals Elia en Eandis, de schroothandelaars en de beroepsorganisaties waaronder Bouwunie.

Ook interessant


Build for Life