Architectuur

Mario Botta: architect in de spotlights (fotospecial)

Mario Botta is geboren in 1943 in het Zwitserse Mendrisio. In 1970 opende botta zijn eigen buro in Lugano, Zwitserland. Behalve door Louis Kahn is botta ook beinvloed door Carlo scarpa. Botta's werk houdt altijd rekening met de topografische omgeving en zijn ontwerpen benadrukken het vakmanschap en geometrische orde. Omdat Botta altijd tracht klassiek traditioneel architectonisch symbolisme te verenigen met moderne bewegingen wordt hij over het algemeen ingedeeld in de Neo-rationele groep 'Tendenaz'.

Mario Botta maakte in de jaren zeventig furore met ontwerpen van spectaculaire vrijstaande villa's. Naast de weloverwogen detaillering viel het vrije gebruik van gekleurde betonsteen op. Buitenlandse collega's keken hun ogen uit naar de wisselende speklagen van grijze en rode betonsteen. Een mooi voorbeeld is het woonhuis in Riva San Vitale (Zwitserland) uit 1973.

In Nederland bouwde hij eind jaren '90 het kantoren- en appartementencomplex “La Fortezza” in de wijk Céramique in Maastricht en in 2008 het appartementencomplex La Vista in Cruquius.

Bekijk de foto special van Mario Botta. Klik hier.

Ook interessant