Nieuwbouw

Maatregelen voor een betere afvalscheiding op de bouw

Maatregelen voor een betere afvalscheiding op de bouw
In elk bedrijf, organisatie en instantie is het van essentieel belang om het afval goed te scheiden. Dit is namelijk belangrijk voor het milieu. Het gescheiden afval kan namelijk gerecycled worden. Al het afval dat in de restafval container terechtkomt, moet verbrand worden, wat schadelijke dampen veroorzaakt. Restafval is niet alleen slecht voor het milieu, maar het is ook nog eens de duurste afvalstroom. Als bouwplaats is het dus erg voordelig om het bedrijfsafval zo goed mogelijk te scheiden, zodat er zo min mogelijk afval bij het restafval terechtkomt.

Belangrijk voor het milieu

Wanneer de afvalstromen correct apart worden ingezameld, kan dit afval tot nieuwe grondstoffen gerecycled worden. Het afval dat niet gerecycled kan worden, komt bij het restafval terecht. Deze afvalstroom moet verbrand worden, wat zorgt voor schadelijk gassen. Het is dus belangrijk dat elk individu en huishouden zijn of haar steentje bijdraagt. Zeker als het gaat om bedrijven en organisaties, waaronder de bouw, is afvalscheiding nog meer van belang. Er wordt namelijk per jaar miljoenen kilo’s aan afval weggegooid. Benieuwd hoe je beter afval kan scheiden op de bouwplaats? Lees dan snel verder voor een paar handige maatregelen!

Maatregelen voor een betere scheiding van afval op de bouwplaats

Met de juiste maatregelen kun je zorgen voor een betere afvalscheiding op de bouw. Het is belangrijk om deze maatregelen duidelijk te maken aan alle medewerkers zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen.
  • Binnen een bedrijf is het belangrijk dat iedereen zich verantwoordelijk voor het opruimen van afval van het correct scheiden van afval.
  • Afval opruimen, beheren en scheiden is teamwerk. Zorg dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de regels.
  • Zorg voor duidelijk afvalbakken en containers met bijvoorbeeld verschillende kleuren of borden. Hierdoor kunnen er geen misverstanden ontstaan over welke afvalstroom in welke container hoort.
  • Behalve goed aangeven welke afvalstroom in welke container hoort, zoals plastic, gft en glas, is het ook handig om lijsten bij de afvalbakken te hangen waar duidelijk staat aangegeven wat wel en niet in die specifieke afvalstroom thuishoort. Zo horen bijvoorbeeld koffiebekers niet bij het oud papier zoals veel mensen denken. Dit kun je duidelijk maken met lijsten.
  • Zorg ervoor dat de containers goed gevuld zijn. Stamp ze regelmatig aan en maak het afval goed klein en plat wanneer het wordt weggegooid. Veel containers kunnen namelijk een stuk zorgvuldiger worden gevuld.
  • Zorg voor een analyse van de maatregelen over afvalscheiding en eventuele verbeterpunten een vast punt op de agenda tijdens een overleg.

Ook interessant