Algemeen

Maatregelen tegen uitstoot van fijn stof

De uitstoot van fijn stof in Vlaanderen is de voorbije 11 jaar met een derde gedaald. Toch wordt op verschillende plaatsen de norm nog te vaak overschreden. Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) heeft daarom een plan klaar om die plaatsen aan te pakken.

Goed nieuws: in 1995 werd in Vlaanderen nog 33.000 ton fijn stof de lucht ingeblazen. In 2005 was dat nog maar 21.500 ton, maar er is nog werk aan de winkel. Dat bleek enkele maanden geleden nog maar eens. Toen mochten auto's maximaal 90 kilometer per uur rijden omdat er te veel fijn stof in de lucht hing.

Fijn stof wordt vooral veroorzaakt door de industrie, verwarmingstoestellen en dieselwagens. Het is een bron van allerlei kankers.

Concreet zijn er enkele zones in Vlaanderen waar de concentratie veel hoger ligt dan elders. Het gaat om de Gentse en Antwerpse havenzones en om Roeselare, Oostrozebeke en Ruisbroek.

Minister van Leefmilieu Peeters (foto) wil concrete maatregelen nemen om de uitstoot van fijn stof daar sterk te doen dalen, zodat ook die plaatsen over drie jaar de norm halen.

Ook interessant


Build for Life