Algemeen

Europees Parlement achter strengere normen fijnstof

Een overgrote meerderheid van het Europees Parlement heeft dinsdag in Straatsburg ingestemd met een forse aanscherping van de normen voor schadelijk fijnstof. Tegelijkertijd komen er wel uitstelmogelijkheden voor lidstaten, als blijkt dat de regels technisch nog niet uitvoerbaar zijn. Daardoor zouden in Nederland niet langer bouwprojecten stopgezet hoeven te worden.

Twintig milligram
Het EP wil dat er nog twintig milligram van het allerkleinste fijnstof per kubieke meter wordt toegestaan vanaf 2010, in plaats van de door lidstaten gewenste 25 milligram. Voor iets zwaarder fijnstof gaat de limiet naar 33 milligram per kubieke meter, in plaats van veertig milligram. Voor stikstofdioxide, dat grofweg 15 procent van alle fijnstof uitmaakt, komt er een uitzondering tot 2014.

Zeer dunbevolkte gebieden
Voorts is op verzoek van de Europese liberalen afgesproken dat er ook uitzonderingen komen voor de fijnstofregels in zeer dunbevolkte gebieden. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, krijgt wel de opdracht om voor de bronnen die het meest vervuilend fijnstof veroorzaken, zoals auto's, schepen en vrachtwagens, strenge normen op te stellen waar nieuwe apparatuur aan moet voldoen.

Corbey
Volgens PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey is "met de acceptatie van dit rapport op hoofdlijnen wel erkend dat fijnstof een groot probleem is voor de volksgezondheid, hetgeen artsen en wetenschappers al langer zeggen". "Met deze grote meerderheid zullen de commissie en de lidstaten ook wel naar ons moeten luisteren." Het EP is volledig medebevoegd op dit terrein. Na overleg met de lidstaten zou er op zijn vroegst in 2007 een nieuwe wet voor fijnstof kunnen zijn.

Technische beperkingen
Landen die in 2010 door technische beperkingen nog niet aan de nieuwe normen kunnen voldoen, kunnen nog eens twee jaar uitstel krijgen. Europarlementariërs Ria Oomen-Ruijten (CDA) en Jules Maaten (VVD) vinden dit van groot belang.

"Nederland hoeft daardoor ook niet op slot, terwijl er wel maatregelen worden genomen voor de volksgezondheid", aldus Maaten.

Eerder werden in Nederland al eens bouwprojecten stilgelegd, omdat deze de fijnstofnormen zouden overschrijden.
Build for Life