Nieuwbouw

Maanden tijdwinst door VST-systeem

Voor de introductie van de uit Oostenrijk afkomstige VST Permanente Bekistingssystemen is een vrij eenvoudig pilotproject uitgekozen. Toch maakt het systeem daar grote indruk, want er valt inderdaad zeer snel mee te werken. Het betonnen casco van het bijna 10x24 meter grote, twee verdiepingen tellende kantoorgebouwtje staat er in iets meer dan twee weken. De strakke wanden zijn, op de voegafwerking na, behangklaar.

In Oostenrijk bouwen ze er grote hotels en appartementencomplexen mee. Nederland moet het vooralsnog doen met een bedrijfsgebouwtje in Doetinchem. Onder de indruk van de grote projecten in onder meer Oostenrijk en de productiecapaciteit van de nieuwe VST-fabriek in Slowakije, durfde aannemersbedrijf Rabelink als eerste in Nederland een pilotproject aan. Het is algemeen directeur P. van Goethem nu al duidelijk dat de permanente bekisting ook bij ons een succes kan worden: “Op dit werkje van zes maanden bereiken we zo’n twee maanden bouwtijdverkorting.”

Technisch directeur H. Kaijser wijst op een ander fenomeen: de opmerkelijk rustige en schone bouwplaats. De bekistingselementen worden namelijk in de fabriek geheel op maat – vanaf tekening – voorbereid, desgewenst met leidingen, wapening enzovoort er al in, zodat er op de bouwplaats niet meer aan gezaagd en geboord hoeft te worden.

Het VST-systeem bestaat simpelweg uit twee inmiddels door Komo gecertificeerde 2,4 centimeter dikke platen, die met behulp van een gepatenteerd kliksysteem aan elkaar worden gekoppeld, waarna de 20,2 centimeter brede spouw wordt volgestort met beton. In de meeste staande elementen ontbreekt het wapeningsstaal, maar zijn vaak al wel de leidingen opgenomen. Wapening wordt – uiteraard – wel toegepast bij de liggende elementen boven ramenpartijen en dergelijke.

De platen zijn gemaakt van een hardgeperst, cementgebonden vezelmateriaal. Daardoor zijn ze vrij inert, rotten en krimpen ze niet en zijn ze van zichzelf ‘zwaar’ genoeg om zonder verdere verstijvingen te worden toegepast tot vrij grote verdiepinghoogten. In Doetinchem is dat maximaal 3,6 meter. Toch weegt het grootste element bij een lengte van 6 meter nog geen 800 kilogram.

Vandaar dat drie vrachtwagens met VST-elementen volstaan voor het kantoorgebouwtje. Per vracht van circa 20 ton wordt al gauw zo’n 250 vierkante meter wand vervoerd, in dit geval nog vanuit Slowakije, en dat onderstreept de logistieke voordelen van het VST-systeem.

De Permanente Bekistingssystemen worden in Nederland geïntroduceerd door het sinds kort in Utrecht gevestigde VST Nederland.

In Doetinchem is gekozen voor een in het werk gestorte betonvloer, want die heeft zo z’n voordelen als het gaat om het wegwerken van leidingen, maar ook andere vloersystemen zijn mogelijk. De vloeren worden gemaakt met speciale enkelschalige bekistingselementen, die een strak en glad plafond opleveren. Strak en glad zijn ook de wanden, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde. Een enkele millimeters diep uitgefreesde strook volstaat om, met behulp van scheuroverbruggende stucband, de wanden geheel behangklaar op te leveren.

Die wanden worden overigens koud, dus zonder stekeinden, aan de vloer vastgestort.

Zelfs de betonnen trap blijkt bij nadere beschouwing met VST-elementen te zijn bekist.

Het systeem maakt het tevens mogelijk om het project snel wind- en waterdicht te maken. Van Goethem daarover: “Kozijnen kunnen er met glas en al direct in worden geplaatst en na het storten van het dakvlak kan de dakdekker er vrij snel op om de zaak waterdicht te maken.”