Verwarming & Sanitair

Maak hard water zacht voor lekkerder water

Maak hard water zacht voor lekkerder water
Water is heel belangrijk voor een mens. Wij mensen bestaan zelf voor zo’n 70% uit water. Het helpt ons functioneren. Je zou kunnen zeggen dat water van levensbelang is. Daarnaast bevat water heel veel mineralen uit de grond, welke heel goed voor ons zijn. Zo bevat water onder meer calcium en magnesium. Hoewel dit goed is voor ons, kunnen deze mineralen funest zijn voor huishoudelijke apparaten die met water werken. Het is dan goed om een waterontharder te installeren.

Hard of zacht water

Het is een beetje gek om over water te zeggen dat het hard is of zacht, aangezien water altijd hetzelfde aanvoelt. Het slaat echter op de hoeveelheid calcium en magnesium (in de volksmond ‘kalk’ genoemd) er in het water aanwezig is. Hoe meer calcium en magnesium er in het water zit, des te harder is het water. In Nederland wordt water uit de grond gewonnen, waardoor er dus bodemmineralen in het water terecht komen. Het ligt dus helemaal aan de samenstelling van de grond hoe hard het water is. We spreken overigens van zacht water als er heel weinig calcium en magnesium in het drinkwater zitten. Hoewel in Nederland veel waterwinbedrijven het water zo zacht mogelijk proberen te maken, kunnen er dus wel calcium en magnesiumdeeltjes in het water achterblijven.

Kalkaanslag

Of je last hebt van hard water ontdek je vaak wanneer het water in de badkamer een witte aanslag achterlaat op de vloer of wanden van de douche. Deze kalkaanslag is snel zichtbaar op de kraan en douchekop. Dit is kalkaanslag die je snel ziet en schoonmaakt. Hoe harder het water overigens, des te hardnekkiger is de kalkaanslag. Woon je in een gebied met zacht water dan kan op den duur ook kalkaanslag ontstaan. Dit proces verloopt echter langzamer dan bij hard water het geval is. Meestal pakken we kalkaanslag die we zien snel aan. Maar deze aanslag kan in je machines gaan zitten. Zo kan je wasmachine, vaatwasser, koffiezetapparaat of waterkoker op den duur stuk gaan.

Waterontharder

Daarom is het aan te raden, of je nu in een gebied met hard of zacht water woont, om water zelf te ontharden. Het ontharden van kraanwater doen we vaak door gekookt water te zeven of door een speciale filter in een waterkan te plaatsen. Maar hoe handig is het als je het water kan ontharden bij de bron? Dus op de plek waar het water je woning in komt en zich vervolgens over de waterleidingen in huis verdeelt naar de kranen van de douche, het toilet, de keuken, wasmachine en vaatwasser.

Makkelijk in gebruik en onderhoud

Een dergelijke waterontharder die de waterkwaliteit in de woning verbetert, laat je natuurlijk door een ervaren monteur installeren. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is het zoutreservoir bij te vullen met speciaal zout voor waterontharders. Maak je geen zorgen; dit zout is er niet om je water op smaak te maken, maar om het apparaat te reinigen. Net als het zout wat je in de vaatwasser doet. Verder heb je er weinig onderhoud aan, want dat laat je over aan de monteurs van het installatiebedrijf door middel van een onderhoudscontract. Jij hoeft alleen maar met je gezin te genieten van lekker, zacht drinkwater die goed is voor jou en je apparaten.

Ook interessant